06 Decembrie 2018
1378 accesări
0 comentarii

Nu există copil care să nu fi avut măcar o dată probleme cu constipația. Problema devine mai gravă atunci când scaunul celui mic nu se reglează orice ați încerca. În astfel de situații este posibil să fie nevoie de tratament.

„Câteodată, pot apărea simptome mai serioase, iar consultul medical se impune: copilul este iritabil, și-a pierdut pofta de mâncare, își pătează lenjeria cu scaun lichid (impastarea fecalelor), sângerare la nivelul anusului și în scaunul eliminat, pierdere în greutate, febră, vărsături, îl doare stomacul sau se inflamează și se simte rău. Tratamentul constipației se recomandă de către medic, după o prealabilă consultație: mai întâi schimbăm dieta, prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase care promovează un tranzit intestinal eficient și prin medicamentație, în special laxative. Tratamentul depinde de vârsta copilului și severitatea problemei. Laxativele sunt folosite de cele mai multe ori pentru a elimina impastarea provocată de acumularea fecalelor și pentru a restabili tranzitul intestinal și se continuă timp de câteva săptămâni după eliminarea constipației”, a declarat dr. Ionica Ciortan, medic pediatru.

Specialistul a precizat că laxativele nu se opresc brusc din administrare, pentru că întreruperea lor fără recomandarea medicului poate duce la reinstalarea rapidă a constipației.

Totodată, medicul mai poate prescrie și adăugarea unor suplimente de fibre în dietă copilului. În acest caz, trebuie acordată o atenție deosebită hidratării, fiind nevoie de consumul a cel puțin un litru de apă pentru ca aceste produse pe bază de fibre să funcționeze corespunzător.

De ce apare constipația? Spre exemplu, la copiii foarte mici, până în doi ani, constipația este determinată, frecvent, de laptele consumat. Se știe faptul că laptele de vacă are efect constipant asupra tractului digestiv uman. Astfel, proteina din laptele de vacă, respectiv cazeina, este o proteină mare, greu prelucrată de enzimele florei obișnuite.

Tot la acești copilași, carențele sau dezechilibrele de minerale pot produce constipație. Pentru identificarea acestora, medicul va face o consultație amănunțită și poate prescrie remediile potrivite.

La copiii mai mari, însă, intervine aceeași problemă a sedentarismului, mai ales ca urmare a statului prelungit la calculator, tabletă, telefon sau la televizor. În astfel de situații, importantă este implicarea copilului în activități care presupun mișcare fizică, alergare, stat mai mult în aer liber. Alimentația trebuie să conțină, în primul rând, fibre.

Asta înseamnă fructe și legume crude. Așa că, dați-le copiilor să ronțăie morcovi sau rădăcini de păstârnac, fructe autohtone - mere, pere, caise, piersici, chiar struguri. Totodată, nu le dați celor mici dulciuri care să conțină prea mult zahăr, deci feriți-vă de ciocolată, caramele și bomboane, mai ales în cazul copiilor cu tendință spre constipație.

Dacă în ciuda regimului alimentar echilibrat și a tuturor metodelor de îmbunătățire a tranzitului intestinal (ceai călduț cu miere, dimineața pe stomacul gol sau o linguriță de miere de albine cu tărâțe, dimineața pe stomacul gol) și a tratamentelor fitoterapice ușoare nu se produce o îmbunătățire a situației, atunci trebuie să consultați un medic homeopat, care să identifice tipul de tulburare care determină menținerea problemei.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU