
Știați că, în general, cariile apar pentru că anumite tipuri de bacterii din cavitatea bucală se hrănesc cu zahărul din alimente și produc o cantitate mică de acid, care poate distruge stratul protector de smalț al dinților?
Totodată, consumul repetat de băuturi acidulate, precum sucurile carbogazoase sau sucul de portocale, poate provoca exact același lucru, făcând straturile inferioare ale dintelui vulnerabile la infiltrarea bacteriană și la infecție.
Un nou studiu efectuat la Chicago College of Dentistry arată că oamenii pot preveni apariția cariilor și prin secvențierea alimentelor, adică prin consumarea lor într-o anumită ordine, care permite schimbarea ph-ului din gură. Astfel, după ce au consumat cerealele dulci, pH-ul plăcii a scăzut, adică a devenit mai acid și producea substanțe care pot distruge smalțul dinților și stimula apariția cariilor. La 30 de minute după consumarea cerealelor, pH-ul a rămas la nivelul 5,83, adică mai jos de pragul de șapte, sub care lucrurile sunt acide.
După ce au consumat suc de mere, pH-ul nu s-a schimbat foarte mult, ajungând la nivelul de 5,84, la 30 de minute de la consum. În schimb, apa a ridicat pH-ul la 6,02. Laptele, însă, a oferit cea mai mare îmbunătățire, ridicând pH-ul la 6,48, aproape de un nivel neutru, la care dinții nu sunt în pericol.