18 August 2017
923 accesări
0 comentarii

O problemă dureroasă a pacienţilor care suferă de hepatită este legată de direcţionarea din sistemul de stat în sistemul privat, cu plată. Astfel, le este luat dreptul la asistenţă medicală subvenţionată de stat, chiar şi pentru puţinele servicii care sunt în prezent acoperite de asigurarea publică de sănătate.

Pe de altă parte, medicii de familie sunt neputincioşi în faţa acestui fenomen. Ei nu pot prescrie analize gratuite pentru hepatită decât în cazul gravidelor şi, deci, capacitatea lor de a face screening în rândul populaţiei sau de a ajuta la diagnosticarea hepatitelor prin prescriere de analize gratuite este sever limitată, depinzând exclusiv de interesul şi bugetul pacientului.

„Cel mai des, pacienţii se întreabă de ce asigurarea de sănătate nu acoperă costul investigaţiilor pentru diagnosticarea hepatitelor. Acest cost se ridică la 1.000 - 1.500 de lei, iar pentru unele persoane reprezintă un adevărat obstacol. De asemenea, pacienţii doresc să ştie de ce în România pot primi tratament fără interferon doar cei cu boala avansată de ficat, dar nu şi cei în stadii incipiente, aşa cum se întâmplă în alte ţări europene şi aşa cum recomandă ghidurile internaţionale pentru hepatită C”, a explicat Ana Maria Schweitzer, directorul executiv al Fundaţiei Baylor Marea Neagră.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU