18 Septembrie 2017
2932 accesări
0 comentarii

În ultimii ani, susţin medicii dermatologi, judeţul Constanţa nu s-a mai aflat în top în ceea ce priveşte sifilisul. „Nu mai suntem pe locul I de mult timp. De câţiva ani, nu am mai depăşit 100 de cazuri pe an“, a declarat medicul şef al secţiei de Dermato- Venerice din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dr. Gheorghe Nicola.

O singură problemă ar exista, şi anume că gravidele se prezintă în număr foarte mic la analize pe timpul sarcinii şi ajung să-şi depisteze sifilisul în ultima parte a sarcinii, punându-şi fătul în pericol.

„Ne confruntăm cu foarte multe cazuri de femei însărcinate. Este o mare dramă, pentru că gravidele beneficiază de consultaţii şi tratamente gratuite şi cu toate acestea nu merg la doctor. În cazul în care ele nu-şi depistează boala din timp, copilul se poate naşte cu sifilis congenital“, a subliniat dr. Nicola.

El a mai spus că incidenţa bolilor cu transmitere sexuală, precum sifilisul, este foarte ridicată în întreaga lume. Din păcate, fiind considerate boli ruşinoase, persoanele infectate preferă să se trateze după ureche şi nu se prezintă la dermatolog.

„Foarte puţini se prezintă atunci când constată anumite simptomatologii“, au confirmat şi alte cadre medicale.

Constănţenii trebuie să ştie că sifilisul este o boală infecţioasă care se transmite, în majoritatea cazurilor, pe cale sexuală şi care este cauzată de o bacterie numită treponema pallidum. Altfel spus, microbul pătrunde în organism prin zgârieturile pielii sau ale mucoaselor. Desigur, pot exista situaţii în care sursa de contaminare este alta şi asta face referire la personalul care acordă îngrijiri. Acestea sunt provocate de contactele cutanate, de înţepăturile sau de tăieturile accidentale. Nu trebuie omis faptul că boala se poate transmite de la mama gravidă la făt, prin intermediul placentei, lucru care se produce, în general, în cursul celei de a doua jumătăţi a perioadei de sarcină.

În ceea ce priveşte vârsta pacienţilor care le trec pragul cadrelor medicale, aceasta poate ajunge chiar şi la 80 de ani. Chiar dacă până acum Clinica de Dermatologie a înregistrat până într-o sută de bolnavi cu sifilis, medicii constănţeni susţin că toamna se numără „bobocii“ şi că întotdeauna incidenţa acestei boli este mai mare în cea de-a doua parte a anului. „În aceste boli cu transmitere sexuală, există o anumită perioadă de incubaţie, aşa că până la sfârşitul anului ne aşteptăm să mai apară cazuri”, a precizat un alt medic.

Boala debutează după aproximativ 21 de zile de la contactul sexual infectant, printr-o mică eroziune nedureroasă, nepruriginoasă, care se epitelizează chiar în lipsa oiricărui tratament, după circa zece zile. „Bolnavii îşi dau seama de sifilis, dar le este teamă şi ruşine să spună cuiva ce au şi desigur, le este ruşine să se adreseze medicului de familie şi cu atât mai puţin specialistului. Din această cauză, boala rămâne în organism, nu se vindecă de la sine, eroziunea se epitelizează, boala intră în „sânge” şi răbufneşte după o perioadă de trei săptămâni. De data aceasta, însă, aceasta reapare printr-o erupţie mult mai puternică, dar neînsoţită de durere sau prurit”, a încheiat medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii