Sfatul medicului
384 accesări 30 Mai 2018 0 comentarii

Cât mai ajunge vaccinul antirujeolic de la Ministerul Sănătăţii şi care este situaţia în maternităţi

Vaccinul antihepatitic a fost testat în România şi săptămâna aceasta începe distribuirea către Direcţiile de Sănătate Publică. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care mai spune că stocul de vaccin antirujeolic este totuşi insuficient, însă nu sunt probleme cu aprovizionarea cu imunoglobulină.

„Vaccinul antirujeolic şi antihepatiticul, în acest moment, nu aş putea să spun că lipsesc. Stocurile sunt mici şi insuficiente la nivelul ţării. La antihepatitic în 24 mai s-au terminat procedurile de testare pe teritoriul României, astfel încât în această săptămâna va începe distribuţia la Direcţiile de Sănătate Publică. Existau joi 5.000 de doze la nivelul întregii ţări. La ROR avem un stoc ceva mai mare, n-aş putea să vă dau o cifră exactă, undeva la 7.000 - 8.000 de doze. ROR în această săptămână va fi distribuit pentru că am avut contestaţii care s-au încheiat şi putem distribui. E adevărat, am fost la limita minimă a stocurilor”, a declarat, în cursul zilei de ieri, Sorina Pintea.

La sfârşitul săptămânii trecute, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii anunţau că urmează să înceapă distribuirea în ţară a 198.000 de doze de vaccin antihepatitic B, precizând că în maternităţi mai erau 5.000 de doze, iar acolo unde stocul de vaccin s-a epuizat şi nu există posibilitatea redistribuirii unei cantităţi suficiente, până la primirea noilor doze, vor fi vaccinaţi copiii ai căror mame sunt purtătoare ale virusului hepatitic B.

„Nu sunt probleme cu imunoglobulina!”

Totuşi, ministrul Sorina Pintea a dat asigurări că nu există probleme de aprovizionare cu Cisplatin, medicament necesar în tratarea mai multor tipuri de cancer, şi imunoglobulină. Ministrul Sănătăţii a susţinut că medicamentul Cisplatin se găseşte în spitale, dar nu toate spitalele „îşi fac treaba”. Ea i-a invitat pe cei care se confruntă cu probleme să îi comunice acest lucru pe adresa sa de e-mail de pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

„Chiar ieri am avut o discuţie cu o farmacistă dintr-un spital - o farmacie cu circuit închis - şi spunea că există acest medicament (n.r. Cisplatin), că a putut fi achiziţionat de la distribuitor, care nu este Unifarm-ul în cazul Cisplatin-ului, şi că există încă stocuri. Ulterior, am sunat să întreb dacă există stocuri, aceste medicamente trebuie să fie achiziţionate. Există spitale care nu-şi fac treaba. Există o linie verde şi există adresa mea de e-mail pe site-ul ministerului şi rog să-mi spună aceste lucruri. La fel cu imunoglobulina - săptămâna trecută au mai intrat 9.000 de doze dintr-un anumit tip. Există în depozitele Unifarm, dar, din păcate, nu sunt achiziţionate”, a declarat ministrul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.