02 Decembrie 2020
627 accesări
0 comentarii

Cătina, acele boabe micuţe portocalii pe care le vedeţi pe rafturile supermarketurilor sunt extrem de benefice pentru organism. Fructele sunt folosite atât pentru prepararea ceaiurilor, cât şi a sucurilor, siropurilor şi uleiurilor. Foarte important, cătina este de câteva ori mai bogată în vitamina C decât citricele. Conţine, de asemenea, vitaminele A, B complex, K, P şi F. Totodată, vitamina E din cătină este foarte importantă în procesele de regenerare ale organismului. „Cătina poate fi folosită ca tratament adjuvant pentru creşterea imunităţii. Eu o recomand părinţilor cu copii subnutriţi sau care răcesc uşor”, explică dr. Laura Zainescu.

Specialistul mai spune că pentru creşterea imunităţii se recomandă un amestec din fructe de cătină zdrobite, amestecate cu miere: se administrează o linguriţă pe zi copiilor, timp de trei luni. Medicul a adăugat că mlădiţele de cătină, mugurii şi nu fructul sunt cele mai bune. Pentru un efect imunizant maxim, mugurii de cătină trebuie combinaţi cu echinaceea cu propolis, coacăze negre şi măceşe.

Un alt fel în care se poate consuma cătina este sub formă de suc. Acesta se obţine din fructe fierte, amestecat apoi cu alte sucuri pentru un gust îmbunătăţit, întrucât cătina este amăruie. De asemenea, fructele sunt folosite şi în industria cosmetică. Astfel, datorită conţinutului bogat în vitaminele A şi E, produsele cosmetice pe bază de cătină reîntineresc şi regenerează ţesuturile, tratează arsurile şi escarele.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU