12 Decembrie 2018
908 accesări
0 comentarii

Multe femei din județul Constanța au nevoie de puncție biopsie mamară, pentru că această investigație le oferă un diagnostic de certitudine al cancerului mamar.

Dr. Silvia Savin, medic primar Chirurgie Generală, spune că procedura se poate efectua în cazul tuturor tumorilor, chiar și la cele cu dimensiune foarte mică, doar că este nevoie de anestezie generală de scurtă durată sau anestezie locală. Partea bună a lucrurilor este că pentru această puncție nu este necesară internarea în spital, nu doare și durează în jur de 30 minute.

„Puncția biopsie mamară se recomandă atunci când examenele clinice și imagistice sugerează prezența cancerului mamar, iar medicul trebuie să cunoască diagnosticul de certitudine (formațiune benignă/malignă) al zonei modificate, pentru a putea începe tratamentul. În funcție de rezultatul examenului histopatologic, se stabilește conduita terapeutică, și anume: terapie chirurgicală, chimioterapie, hormonoterapie, terapie psihologică etc. Descoperit în fazele incipiente (stadiul 0 sau 1), cancerul mamar poate fi vindecat în proporție de peste 90%. Puncția biopsie furnizează material pentru examinarea histopatologică, unicul examen ce oferă un diagnostic sigur al cancerului mamar și care dictează conduita terapeutică adecvată”, a declarat medicul.

Dr. Silvia Savin a precizat că puncția biopsie constă în recoltarea a 3-5 mostre dintr-o tumoră mamară solidă, prin intermediul metodei chirurgicale, pentru un diagnostic de certitudine. Ulterior, proba recoltată este trimisă pentru a fi examinată histopatologic.

Pentru început, se acoperă zona sânului cu un tifon steril, urmând ca imediat după aceea să fie dezinfectată și anesteziată, fiind apoi pătrunsă pentru a preleva eșantionul care va fi analizat.

Această procedură durează numai 15-30 de minute și este urmată de o compresie manuală asupra zonei puncționate. Din această cauză, pacienta trebuie să evite efortul fizic, cel puțin pentru o zi după intervenție.

Efectele secundare ale acestei investigații

În cazul în care pacienta are dureri, acestea pot fi calmate prin administrarea unor tratamente recomandate de medic. Totuși, trebuie știut că, înainte cu 3-4 zile de efectuarea puncției mamare, nu se administrează tratamente anticoagulante sau antiagregante (aspirină, aspenter, heparină).

Efectele secundare sunt minime și constau, în general, în echimoze și dureri minime, riscul de infecție fiind foarte redus.

Pentru a evita, însă, apariția acestei boli nemiloase, cancerul, ar trebui să fiți mai atenți la simptomele pe care acesta le dă. Astfel, cel mai frecvent semn al cancerului mamar este tumoarea nedureroasă de la nivelul sânului.

Desigur, boala poate debuta cu fenomene inflamatorii (roșeață, căldură, edem, durere la nivelul sânului), scurgere mamelonară, modificări ale tegumentelor și areolei, apariția unei modificări la nivel axilar.

De cele mai multe ori, durerea la nivelul sânului, care alarmează pacientele și le face să ajungă la medic, nu este un simptom de cancer mamar. În cancer, durerea apare doar atunci când boala este în stadiu avansat. Așa că, de obicei, durerea este o alarmă falsă, de aceea medicul recomandă investigațiile necesare și controalele ulterioare.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU