Sfatul medicului
419 accesări 19 Mai 2017 0 comentarii

Ce boli oculare pot face bărbaţii stresaţi

Bărbaţii tineri, cu vârste cuprinse între 20 şi 50 ani, stresaţi, pot face o boală oculară gravă, denumită corioretinită seroasă. Această afecţiune este frecvent întâlnită la bărbaţii tineri, extrem de stresaţi, fumători etc. Cauzele bolii nu sunt pe deplin cunoscute, dar, potrivit medicilor oftalmologi, se pare că există o congestie a circulaţiei coroido-retiniene cu ischemia retinei, hiperpermeabilitate, acumulare de lichid subretinian, decolare de epiteliu pigmentar retinian şi decolare de retină senzorială.

„Simptomele acestei afecţiuni sunt scăderea vederii centrale, unilateral, creşterea hipermetropiei la un ochi, vedere deformată în centru, scotom pozitiv central. Diagnosticul acestei afecţiuni este clinic: oftalmologul verifică acuitatea vizuală cu cei mai buni ochelari, se măsoară tensiunea intraoculară, se face un test Amsler, se pun picături de dilatat pupila şi se face fundul de ochi. Investigaţiile necesare sunt reprezentate de tomografia retinei şi angifluorografia retiniană. Aceste investigaţii arată dacă este un punct de fugă sau mai multe (dacă este o singură zonă din retină afectată sau sunt mai multe)”, explică dr. Bogdan Cucu, specialist oftalmolog.
80% dintre pacienţii afectaţi de această boală recapătă acuitatea vizuală spontan, în 1-6 luni, uneori peste 6 luni. Unii pacienţi au nevoie de tratament medicamentos sau laser.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.