25 Septembrie 2018
877 accesări
0 comentarii

Lupusul este o afecţiune a sistemului imunitar, care apare atunci când organismul nu îşi mai recunoaşte propriile ţesuturi şi începe, efectiv, să le atace, ca fiind agenţi externi sau ţesuturi bolnave.

Medicii constănţeni au declarat că există câţiva factori care pot declanşa un puseu sau care pot agrava simptomele deja existente, iar aceştia trebuie, neapărat, evitaţi, pentru reducerea riscului acutizării lupusului.

Tocmai de aceea, petrecerea timpului liber afară, când este soare nu este extrem de indicată în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu lupus. Mai mult decât atât, ei ar trebui să evite expunerea la soare, care le poate cauza iritaţii cutanate, dar poate totodată şi să declanşeze un puseu al bolii.

Dezechilibrul sistemului imunitar are un rol major în declanşarea bolii, fapt demonstrat de apariţia unor anticorpi. Alţi factori care ar putea fi implicaţi în declanşarea sau exacerbarea acestei afecţiuni sunt: fumatul, expunerea la soare, agenţii infecţioşi, hormonii, contraceptivele, diferite medicamente.

De obicei, boala este asimptomatică, rareori pacienţii acuză prurit sau durere locală. Leziunile cutanate apar sub forma unor plăci eritematoase telangiectazice, bine delimitate, acoperite de scuame aderente. Acestea prezintă pe suprafaţa internă, dinspre piele, prelungiri keratozice care corespund orificiilor foliculare, cu aspect de „limbă de pisică” sau spini.

În mijlocul leziunilor, în timp, apare atrofia cicatricială şi doar un procent mic dintre pacienţi prezintă o afectare a mucoaselor (hiperkeratoză ) eritem şi cicatrici pigmentate la nivelul buzelor, zone eritematoase sau albicioase, ulcerative, pe mucoasa bucală, limbă şi palat.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU