Foto: Familist.ro

Foto: Familist.ro
Foto: Familist.ro
Copilul
94 accesări 30 Iulie 2020 0 comentarii

Ce factori duc la obezitate, în cazul copiilor

În foarte multe familii există copii graşi. De ce? Este evident: alimentaţia defectuoasă, lipsa activităţii fizice, somnul deficitar, mâncatul la televizor şi cu mişcări de masticaţie reduse. Acestea sunt doar câteva dintre motivele obezităţii la copii. Pe de altă parte, susţin specialiştii, de foarte multe ori, copiii ai căror părinţi sunt prea ocupaţi şi nu le acordă atenţie suficientă au tendinţa de a mânca necontrolat.

Un studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii relevă faptul că băieţii sunt de două ori mai predispuşi la obezitate sau supraponderalitate decât fetele de aceeaşi vârstă, precizează site-ul

Smart happy child.

Specialiştii în domeniu arată că aceste tulburări ce ţin atât de alimentaţie, cât mai ales cele ce ţin de greutatea corporală, pot apărea încă din perioada intrauterină, când se formează o legătură între mamă şi copil, dar un factor extrem de important în sănătatea copilului este strâns legat de contactul emoţional dintre cei doi. „În această perioadă, fătul trăieşte şi se dezvoltă în simbioză cu mama: doarme, respiră, se hrăneşte, creşte în corpul mamei. Actul hrănirii are legătură directă cu mama. Tot ceea ce trăieşte mama, este preluat de către făt. După naştere, prin alăptare, legătura celor doi continuă”, este de părere psihoterapeutul Maria Verdi.

Studiile făcute au arătat că nu alăptatul în sine este important, ci contactul dintre cei doi. Pe scurt, o mamă anxioasă, grăbită, depresivă, transmite bebeluşului starea de nesiguranţă. El plânge, iar mama suplimentează hrana, dar în realitate, lui îi lipseşte siguranţa, afecţiunea. În creier se află centrul de comandă pentru sete, foame, etc. Prin hrănire fără foame, creierul este setat ca la emoţii, să apeleze la hrană. În acest fel, „preparăm” adolescentul şi adultul care se hrăneşte la orice emoţie negestionată, a explicat specialistul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.