12 August 2017
3108 accesări
0 comentarii

Dacă eşti însărcinată, înainte de a-ţi pregăti costumul de baie pentru plaja, ia în considerare modul în care razele UV afectează sănătatea ta şi pe cea a copilului tău. Cercetările indică o legătură între deficitul de acid folic şi expunerea la razele soarelui. De aceea, este bine să limitezi timpul de stat la plajă. Deoarece acidul folic este necesar pentru creşterea şi dezvoltarea copilului, acesta prezintă un argument solid pentru a rămâne departe de razele soarelui în timpul sarcinii.

„Lipsa acidului folic determină, uneori, deformări fizice. Obţinerea suficientă a acidului folic este deosebit de importantă în timpul primului trimestru. În timp ce legătura dintre expunerea la lumina solară şi rănirea fătului nu este complet dovedită, rămânerea în afara soarelui şi protejarea corpului este o decizie înţeleaptă în primele luni de sarcină”, explică Silviu Istoc, specialist obstetrică şi ginecologie.

Excesul de hormoni feminini din organism în timpul sarcinii determină probleme specifice pentru piele, atunci când este expusă la soare. Expunerea la soare şi supraîncălzirea sunt asociate cu greaţă, ameţeli şi chiar malformaţii fizice la copilul în creştere.

„Dacă totuşi veţi ieşi la soare, trebuie să vă protejaţi pielea şi copilul în creştere de penetrarea razelor UVA şi UVB, utilizând o protecţie solară adecvată. Protecţia solară nu va face rău copilului. Folosiţi un SPF de 30 sau mai mult şi aplicaţi din nou la fiecare două ore, după transpiraţie sau după ce aţi fost în apă. Dacă este posibil, utilizaţi haine şi pălării pentru a vă acoperi pielea şi pentru a evita arsurile solare”, afirmă specialistul.

Potrivit medicului, în loc de expunerea la soare pot fi folosite, din al doilea trimestru de sarcină, loţiuni şi creme de bronzare, fără a fi pusă viaţa în pericol. Loţiunile de bronzare conţin dihidroxiacetona, care este, în general, sigură.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU