26 Februarie 2021
482 accesări
0 comentarii

De multe ori v-ați întrebat ce metodă contraceptivă vi se potrivește. Au existat situații în care, pur și simplu, nu ați știut ce anume să alegeți. Specialiștii Spitalului de Obstetrică și Ginecologie „Euromaterna” afirmă că există metode contraceptive moderne care pot răspunde tuturor nevoilor pe care le aveţi.

În primul rând, se poate opta pentru contracepţia locală (ovule spermicide, prezervativ), care pot fi utilizate imediat înainte de actul sexual. Apoi, există contracepţia de urgenţă, care acţionează cu scopul de a preveni sarcina, dar care nu întrerupe evoluţia unei sarcini deja existente. Necesitatea utilizării contracepţiei de urgenţă poate determina femeia să se hotărască să folosească o metodă contraceptivă curentă.

„Avantajele folosirii acestei metode: previne sarcina în cazul unui contact sexual neprotejat sau în cazul unui eşec de utilizare a unei metode contraceptive de barieră, cum ar fi ruperea sau alunecarea prezervativului. Ca dezavantaje, următoarea menstruaţie poate apărea mai repede, pot interveni modificări ale sângerării menstruale, trebuie efectuat un test de sarcină la trei săptămâni după utilizarea contracepţiei de urgenţă, dacă nu apare menstruaţia”, au explicat medicii.

Pilulele contraceptive, în schimb, prin compoziţia lor hormonală combinată (estro-progestativă), asigură contracepţia prin inhibarea ovariană. Avantajele folosirii acestei metode se referă la faptul că pilula reduce pierderile de sânge în timpul menstruaţiei şi anemia. În plus, contribuie la scăderea intensităţii durerilor/crampelor menstruale şi reglează ciclul menstrual. Totodată, elimină durerile legate de apariţia ovulaţiei şi pot fi folosite pentru a controla momentul şi frecvenţa menstruaţiilor.

Pe de altă parte, au adăugat medicii, spontaneitatea activităţii sexuale este păstrată, iar plăcerea sexuală poate fi mai intensă, ţinând cont de faptul că ajută la scăderea riscului de apariţie a unei sarcini nedorite.

Ca dezavantaje, pot apărea mici sângerări în primele luni de utilizare, este posibilă scăderea libidoului, pot apărea modificări de dispoziţie etc. O altă metodă contraceptivă este inelul vaginal. Acesta conţine un progestativ şi un estrogen. Inelul este introdus în vagin, asigură contracepţia prin inhibarea ovariană şi prin schimbări ale mucusului cervical. Problema este că, în timp, pot apărea secreţii vaginale, expulzia accidentală a inelului.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU