Sfatul medicului
300 accesări 07 Iunie 2018 2 comentarii

Ce probleme aduce cu sine obezitatea

Cu toţii ştim că o greutate corporală prea mare atrage după sine multe alte probleme de sănătate. Cel mai mare duşman al obezităţii îl reprezintă, însă, din punct de vedere metabolic, diabetul zaharat de tip 2. Potrivit dr. Răzvan Popescu, medic primar chirurgie generală în cadrul Medstar General Hospital, circa 20-30% dintre pacienţii cu obezitate prezintă această patologie, cu creşterea valorilor glicemice, ajungând ulterior, în evoluţia unor boli, la afecţiuni ale altor organe, cum ar fi nefropatia diabetică, arteriopatia diabetică, retinopatia diabetică şi toate celelalte afecţiuni care sunt secundare diabetului zaharat şi care afectează calitatea vieţii. „Dislipidemia este, să zicem, o boală modernă, determinată, în principal, de obiceiurile alimentare nesănătoase, de tip fast-food, care, pe lângă creşterea ponderală, vorbesc aici de obezitate, determină şi afectarea, în principal, a stării nutriţionale a pacientului şi în principal apariţia acestor dislipidemii, cunoscându-se importanţa controlului periodic a trigliceridelor sau a colesterolului în această patologie, aşa-numitul ficat gras sau steatoza hepatică, în care aceşti pacienţi îi prezintă într-un procent de aproximativ 60-70%”, a explicat specialistul.

Medicul a precizat că riscurile severe asociate acestui sindrom metabolic pot fi reduse semnificativ prin chirurgia obezităţii, care, la ora actuală, pe plan mondial, poartă denumirea şi de chirurgie metabolică, tocmai prin implicarea metabolică a tuturor acestor mecanisme care permit redresarea sau ameliorarea multor din aceste comorbidităţi.

Beneficiile chirurgiei bariatrice

În primul rând, a spus specialistul, în afara reducerii excesului ponderal, intervenţia chirurgicală permite ameliorarea sau chiar vindecarea unor afecţiuni asociate obezităţii, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2, care, chiar din primele săptămâni după operaţie îşi reduc dozele de insulină sau chiar sunt forţaţi să renunţe la tratamentul antidiabetic injectabil sau oral, valorile glicemice rămânând undeva în limitele normale pentru tot restul vieţii.

„Pe lângă acestea, se ameliorează o parte din patologiile asociate cum ar fi sindromul de apnee de somn sau Sindromul Pickwick. Pacienţii super obezi, cu obezitate depăşind un indice de masă de 50 kg/mp prezintă disfuncţii respiratorii, de multe ori severe, care îi împiedică să desfăşoare o activitate profesională şi socială corespunzătoare, iar odată cu reducerea excesului ponderal au o viaţă normală şi o integrare socio-profesională inclusiv care să le permită o activitate sportivă sau de relaxare în parametri obişnuiţi. În primul rând, în afara diabetului şi a bolilor metabolice, se rezolvă o parte din celelalte afecţiuni, cum ar fi insuficienţa venoasă cronică, steatoza hepatică, acel ficat gras despre care am pomenit, inclusiv afecţiuni osteo-articulare, care determină, din cauza excesului ponderal, o disfuncţionalitate, cu dureri pe care pacientul le resimte atât la nivelul coloanei dorsolombare, cât şi la nivelul articulaţiei şoldului şi genunchiului, favorizând, de cele mai multe ori, apariţia coxartrozei sau gonartrozei”, a completat medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

2 comentarii

1 octombrie 2018 Diana
E greu sa scai in greutate

E foarte greu sa scazi in greutate. Cele mai multe modificari trebuie sa le facem in dieta noastra. Daca suntem atenti la ce mancam, sigur va slabi.

3 iulie 2018 Adinutza
Obezitatea

Eu am inceput sa folosesc pentru a mai scapa de kilogramele in plus un supliment african mango 900 care sa reduca apetitul pentru mancare. Produsul e pe baza de fructe de mango.

Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.