27 Noiembrie 2020
440 accesări
0 comentarii

Prostata este o structură fibromusculară care înconjoară baza vezicii urinare, făcând parte din aparatul reproducător masculin. În general, cauzele care duc la apariţia problemei cu prostata sunt următoarele: hipertrofia prostatei de tip benign, inflamaţia glandei şi cancerul de prostată. Potrivit dr. Sanda Ene, majoritatea simptomelor se manifestă în zona pelviană şi sunt asociate cu o afecţiune inflamatorie sau tumorală a prostatei. De exemplu, prostatita, inflamaţia prostatei, poate da febră, urinare dificilă şi dureri în regiunea sacrală sau a vezicii urinare. În plus, atunci când prostata este foarte umflată, urinarea poate fi chiar imposibilă.

Totodată, afecţiunele obişnuite ale prostatei pot mări frecvenţa micţiunilor, pot cauza apariţia nevoii de a urina în timpul nopţii, scăderea forţei fluxului urinar şi apariţia senzaţiei de golire incompletă a vezicii. De obicei, acestea sunt simptome ale hiperplaziei benigne de prostată (HBP), o mărire de natură necanceroasă a volumului prostatei, boală ce poate afecta bărbaţii care au peste 40 de ani.

Riscul apariţiei HBP creşte odată cu înaintarea în vârstă. Astfel, un sfert dintre bărbaţii de 55 de ani şi jumătate dintre cei de 75 de ani suferă de HBP. Desigur, prostata poate fi atacată şi de tumori maligne. În general, cancerul de prostată este descoperit cu ocazia examenelor medicale periodice, chiar dacă nu au apărut simptome. În unele stadii mai avansate, afecţiunea poate fi însoţită de retenţie urinară şi de umflarea vezicii urinare.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU