Sfatul medicului
165 accesări 12 Septembrie 2019 0 comentarii

Ce procedură vă ajută să aflați dacă sunteți infertilă

Foarte multe cupluri se confruntă în ziua de azi cu problema infertilităţii. În cele mai multe cazuri, femeia este cea care nu este aptă pentru a da naştere unui bebeluş, dar există şi situaţii în care tatăl este de vină. Potrivit dr. Valentina Stroie, medic specialist Obstetrică- Ginecologie, histerosalpingografia (HSG) este acea procedură medicală care examinează structura uterului şi a trompelor uterine, diagnosticând astfel cauza infertilităţii feminine.

De obicei, a explicat medicul, procedura este efectuată în primele două săptămâni după ultima menstruaţie. Ce se întâmplă? După un control ginecologic, medicul introduce în colul uterin o canulă mică şi cu ajutorul unei seringi, inserează în uter substanţa de contrast. Când aceasta va umple cavitatea uterului şi pătrunde în trompele uterine, medicul face câteva imagini radiografice.

„Imediat după obţinerea imaginilor, substanţa de contrast va fi absorbită rapid în sânge şi se va elimina din organism. Nu vă speriaţi, întrucât investigaţia nu durează mai mult de 30 de minute, iar pacienta îşi va reveni în scurt timp. Desigur, dacă le întrebaţi pe paciente, majoritatea vor spune că este o investigaţie care nu le este absolut deloc pe plac şi chiar dureroasă. Da, este clar că ele vor simţi când li se face histerosalpingografia, dacă au decis să fie efectuată fără anestezie locală”, a subliniat medicul.

După terminarea acestea, pot apărea mici iritaţii la nivelul zonei investigate, dar complicaţiile sunt foarte rar întâlnite. De asemenea, femeile se pot confrunta cu stări de greaţă, ameţeli, crampe abdominale, scurgeri vaginale, febră.

Mai mult decât atât, în unele cazuri, în urma acestei investigaţii medicale, pot fi desfundate şi trompele uterine se pot desfunda, iar o viitoare sarcină poate apărea fără a fi necesare alte tratamente.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.