03 Iunie 2021
320 accesări
0 comentarii

Recuperarea după Covid 19 este foarte importantă pentru pacienţii care au avut forme severe de boală, cu spitalizare îndelungată, mai ales dacă au fost şi internaţi în secţiile de Terapie Intensivă. Medicul de recuperare foloseşte pentru a ajuta aceşti bolnavi diverse proceduri: exerciţii fizice (kinetoterapie), masaj, proceduri de biostimulare, drenaj, antiinflamatorii şi chiar unele proceduri balneare. Dintre acestea, exerciţiile fizice au un rol esenţial în programul de recuperare post Covid- 19, aceasta deoarece deficienţele pe care le au aceşti pacienţi constau în special în slăbiciune musculară, căderea rezistenţei la efort, imposibilitatea de a realiza un act respirator eficient sau de a realiza activităţi de autoîngrijire. Exerciţiile fizice sunt de neînlocuit în aceste cazuri, deoarece au efecte terapeutice remarcabile: cresc forţa de contracţie a muşchilor şi mobilitatea articulaţiilor, realizează o întindere - asuplizare a tendoanelor şi ligamentelor, ameliorează coordonarea şi echilibrul mişcărilor şi în special al mersului, cresc capacitatea de efort a întregului organism şi înlătură fatigabilitatea (un simptom persistent şi supărător care rămâne după multe cazuri de Covid-19). În acelaşi timp, acestea refac funcţia respiratorie şi ameliorează parametrii funcţiei cardiovasculare a pacienţilor. Totodată, exerciţiul fizic are un impact psihologic inegalabil asupra pacienţilor cu sindrom post Covid-19, deoarece reduce depresia şi anxietatea, redându-le acestora încrederea în propriile forţe.

Din orice program de recuperare post Covid -19 nu trebuie să lipsească exerciţiile fizice, fie că este vorba despre gimnastică respiratorie sau că este vorba despre exerciţii adresate aparatului locomotor. Aceste exerciţii trebuie realizate sub directa îndrumare a unui kinetoterapeut specializat, care cunoaşte bine metodologia de recuperare post Covid-19 şi are experienţa de lucru cu omul bolnav (în nici un caz în sala de fitness), deoarece acesta trebuie să realizeze o gradare adecvată a dificultăţii şi intensităţii exerciţiilor şi poate, totodată, să sesizeze unele semne de alarmă care preced decompensarea fizică a pacientului.

De multe ori, este necesară monitorizarea saturaţiei de oxigen a pacientului sau chiar folosirea oxigenoterapiei în timpul exerciţiilor.

Clinicile de recuperare medicală cu experienţă în tratarea acestor patologii, cu o dotare adecvată sau secţiile de recuperare din spitale sau sanatorii sunt cele mai potrivite pentru realizarea acestor terapii atât de importante pentru bolnavii cu sindrom post Covid-19, aşa cum este Clinica „Fiziozone” din Constanţa.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU