09 Iulie 2018
803 accesări
0 comentarii

În afara sezonului estival, când vitamina D ne-o putem lua, cu uşurinţă prin simpla expunere la soare, în restul anului trebuie să fim foarte atenţi cum ne menţinem nivelul normal de calciu şi fosforul în sânge.

Potrivit dr. Daniela Duşa, medic specialist reumatologie, vitamina D se găseşte ȋn alimente, precum peştele, ouăle, laptele fortificat şi uleiul din ficat de cod.

„Expunerea la lumina solară are un rol important ȋn sinteza vitaminei D3 la nivelul pielii. Zece minute de expunere la soare ȋntr-o zi este considerată o perioadă suficientă pentru a preveni carenţele de vitamina D. Această vitamină este un agent inhibitor important al resorbţiei osoase, având rol ȋn păstrarea masei osoase, iar secundar creşte absorţia intestinală de calciu. Aceste proprietăţi fac din vitamina D un factor important ȋn prevenţia şi tratamentul osteoporozei, boală scheletală caracterizată prin scăderea rezistenţei osoase şi risc crescut de apariţie a fracturilor”, a explicat specialistul.

Pe de altă parte, vitamina D scade riscul apariţiei unor boli autoimune, cum ar fi diabetul zaharat de tip I ori scleroza multiplă. La ora actuală, există specialişti care susţin că marii consumatori de vitamina D asociază un risc mai mic de artită reumatoidă, dar există şi studii care nu asociază nivelele de vitamina D cu riscul de artită reumatoidă. Totuşi, trebuie să fiţi foarte atenţi, pentru că expunerea la soare şi, ȋn special la razele ultraviolete B, este cunoscută ca fiind unul din factorii declanşatori ai lupusului eritematos sistemic şi al apariţiei simptomelor. De altfel, o zi la plajă, a adăugat medicul poate declanşa o erupţie pe piele ȋn zonele expuse la soare şi poate agrava celelalte simptome ale afecţiunii (artrite, poliserozite, nefrite etc.).

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU