10 August 2018
1241 accesări
0 comentarii

Numeroși părinți se întreabă dacă și dinții permanenți ai copiilor vor fi cariați în cazul în care dinții de lapte prezintă carii sau infecții. În mod normal, susțin specialiștii, cariile dinților de lapte nu se transmit dinților permanenți. Chiar dacă dinții de lapte prezintă carii multiple, inclusiv caria de biberon, dinții permanenți pot fi ulterior sănătoși, iar dacă părinții au grijă de igiena dentară a copilului, aceștia pot rămâne fără carii multă vreme.

Desigur, în cazul unor infecții foarte grave ale dinților de lapte, cu puroi aproape în permanență, poate fi afectat mugurele dintelui permanent, aflat în maxilar, însă acest lucru se întâmplă extrem de rar.

Pe de altă parte, dacă dinții de lapte prezintă multiple carii, se poate totuși suspecta același lucru, o predispoziție a dinților permanenți în a dezvolta carii. Totodată, unele afecțiuni, mai ales în caz de traumatisme ale dinților de lapte, pot avea urmări asupra dintelui permanent.

În plus, atunci cei mici cad și se lovesc, inclusiv la dinți și maxilare, se pot produce fracturi sau luxații ale dinților temporari. Părinții se alarmează doar pe moment, dar uneori, peste ani, atunci când dintele de lapte traumatizat cade și erupe dintele permanent înlocuitor, acesta poate prezenta anumite anomalii, sau defecte de smalț, sub formă de pete, mai ales, uneori extrem de inestetice și imposibil de tratat, în special dacă copilul este de vârstă mică.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU