02 Iulie 2018
952 accesări
0 comentarii

Restricţia de creştere intrauterină (RCIU) este un diagnostic cu care se pot confrunta unele femei pe timpul celor nouă luni de sarcină. Această restricţie face referire la incapacitatea fătului de a ajunge la potenţialul său maxim de creştere determinat genetic, motiv pentru care, de cele mai multe ori, viitorii părinţi intră în panică, se sperie, altfel spus, nu mai sunt ei înşişi. Totuşi, ei trebuie să ştie că bebeluşul mult dorit se poate naşte, doar că sarcina trebuie monitorizată extrem de atent.

Potrivit dr. Coralia Ştefănescu, medic primar Obstetrică-Ginecologie, de obicei, afecţiunea apare din cauza hipertensiunii arteriale cronice sau celei asociate sarcinii, a bolilor autoimune, a malformaţiilor uterine, a diferitelor forme de trombofilie, a malnutriţiei şi, nu în ultimul rând, din cauza fumatului sau a consumului de droguri.

„De multe ori, placenta este cea care suferă, ceea ce va duce la scăderea aportului de oxigen şi nutrienţi necesari creşterii normale a bebeluşului. Acest fenomen se poate întâlni şi în anomalii morfologice ale placentei sau în localizări patologice, cum ar fi placenta praevia, dar şi în anomalii ale cordonului, în sarcinile multiple şi în complicaţiile acestora. De asemenea, o restricţie de creştere apărută la vârste mai mici ale sarcinii poate fi legată de boli genetice ale fătului (sindrom Down, trisomie 13, trisomie 18 etc), defecte anatomice multiple fetale sau infecţii virale sau parazitare. Răspunsul este da, deoarece există un risc crescut de complicaţii, atât pe parcursul sarcinii, cât şi la naştere şi în perioada imediat următoare. Riscul este direct proporţional cu factorul determinant, cu gravitatea restricţiei şi cu momentul debutului acesteia”, a explicat specialistul.

Aceşti copii prezintă un grad crescut de risc de moarte intrauterină. Din această cauză, indicaţiile medicului trebuie respectate cu stricteţe, mai ales că există un nivel de suferinţă cronică, prin lipsa de oxigen în uter. În plus, naşterea prin operaţie cezariană este foarte des întâlnită în aceste cazuri, pentru că bebeluşii nu pot suporta stresul din travaliu. Mai mult decât atât, imediat după naştere, în repetate rânduri, bebeluşii au nevoie de îngrijiri speciale din partea specialiştilor neonatologi, ei având probleme, deseori, mai ales legat de dificultatea menţinerii temperaturii corporale. În alte cazuri, copilaşii au o rezistenţă scăzută la infecţii sau glicemia scăzută.

Cum se monitorizează RCIU

Dr. Ştefănescu a precizat că monitorizarea RCIU se face printr-o serie de ecografii, care vor cuprinde informaţii legate de anatomia fătului, starea placentei, starea lichidului amniotic, studiul Doppler al arterelor ombilicale şi arterei cerebrale medii (obligatoriu).

„Medicul dumneavoastră curant va stabili frecvenţa controalelor periodice şi va asocia ecografiilor înregistrări continue ale mişcărilor fetale (test no-stress), alcătuind un scor pe baza aşa-numitului profil biofizic fetal. În funcţie de acest scor, se va decide momentul naşterii. De asemenea, se poate decide efectuarea unei amniocenteze, dar aceasta numai în caz de suspiciune majoră de anomalie cromozomială, a profilului Torch, a profilului trombofilic, a curbei de creştere a valorilor tensiunii arteriale etc. Tocmai de aceea, viitoarea mămică va supraveghea acasă mişcările bebeluşului, iar modificarea acestora trebuie relatate rapid medicului curant”, a mai spus dr. Ştefănescu.

Totuşi, restricţia de creştere intrauterină poate fi prevenită. Astfel, dacă aţi fost diagnosticată cu RCIU, este foarte important să luaţi neapărat în considerare sfaturile specialistului. Ca urmare, pentru a reduce la minim riscul apariţiei acestei patologii, este obligatoriu să renunţaţi la fumat sau consumul de droguri înainte de a rămâne însărcinată sau imediat după ce aţi aflat vestea că aşteptaţi un bebeluş.

Apoi, alimentaţia este foarte importantă, aceasta trebuind să fie echilibrată şi bogată în factori nutritivi, alături de o bună hidratare, desigur. De asemenea, este strict interzis să urmaţi cure de slăbire în sarcină, iar consumul de vitamine sub formă de pilule nu îmbunătăţeşte creşterea bebeluşului. În ceea ce priveşte administrarea de aspirină (Aspenter), aceasta va fi făcută strict la indicaţia medicului, întrucât poate duce la accidente grave pentru făt, cum ar fi hemoragiile cerebrale.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU