03 Decembrie 2018
688 accesări
0 comentarii

Imediat după ce se naşte copilul, acesta este preluat de personalul medical şi consultat, urmând a fi reverificat, după alte cinci minute. În tot acest timp, neonatologul este atent la bătăile inimii, respiraţie, tonusul muscular, reactivitatea la stimuli externi şi coloraţia pielii micuţului. Acestea vor fi apreciate cu ajutorul scorului Apgar.

De cele mai multe ori, bebeluşii se încadrează între şapte şi zece puncte, dar unul cu nota mai mică de şapte poate avea nevoie de resuscitare cardio-respiratorie, ca urmare a medicamentelor administrate mamei spre sfârşitul travaliului.

„Dacă scorul puiului se situează sub cinci, atunci cu siguranţă va avea nevoie de mult oxigen pentru îmbunătăţirea respiraţiei. Scorul Apgar se efectuează la un minut şi la cinci minute după naştere şi urmăreşte pulsul (numărul de bătăi cardiace pe minut), respiraţia, tonusul muscular, răspunsul la stimuli şi culoarea pielii. Fiecare dintre aceste semne sunt punctate cu 0, 1 sau 2. Pentru a reţine mai uşor aceste cinci semne şi modul de punctare, trebuie avute în vedere mai multe aspecte”, au precizat specialiştii Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna”.

Ei sunt de părere că greutatea de la naştere a nou-născutului este extrem de importantă, aceasta punându-şi amprenta asupra dezvoltării lui ulterioare. Astfel, dacă micuţul s-a născut cu o greutate de 2,5 kg, se va considera că are o greutate mică şi va avea nevoie de îngrijiri suplimentare. Dacă are peste patru kilograme, acest lucru poate indica faptul că la mamă s-a instalat un diabet tranzitoriu, de sarcină.

De precizat că un nou-născut la termen poate pierde până la 10% din greutatea lui de la naştere pe parcursul primelor zile de viaţă.

Partea bună este că bebeluşul îşi va recăpăta greutatea iniţială, până în ziua a zecea şi apoi va continua să ia câte 30 de grame pe zi. Apoi, tot la naştere se face şi aprecierea circumferinţei craniului nou-născutului, care este un alt punct de reper pentru aprecierea ritmului de creştere a creierului.

Bebeluşul este investigat din cap până în picioare

„Forma craniului poate fi mai ciudată, dacă aţi născut normal şi v-aţi chinuit mai mult decât celelalte mămici, dar capul micuţului îşi va reveni în câteva săptămâni. În multe maternităţi se măsoară şi înălţimea bebeluşului, utilă tot pentru aprecierea dezvoltării sale ulterioare. Înălţimea standard a unui nou-născut la termen este de 50-51 cm pentru fete şi 52 cm pentru băieţi. De asemenea, ochii bebeluşului sunt investigaţi în căutarea unor eventuale semne de infecţie şi cataractă, gura de absenţa sau scindarea valului palatin şi, bineînţeles, se verifică fontanelele”, au precizat medicii.

În acelaşi timp, se verifică dacă şira spinării este funcţională şi dacă anusul este deschis. În ceea ce priveşte inima şi plămânii, acestea sunt atent ascultate cu ajutorul stetoscopului, iar burtica este locul unde se verifică, prin palpare, dacă ficatul şi rinichii sunt la locul lor.

Desigur, zona genitală poate fi inflamată la nou-născuţi, ca urmare a medicaţiei mamei. Astfel, fetiţele pot prezenta o mică scurgere sau chiar semnele unei sângerări. Medicul se asigură dacă zona este bine dezvoltată, iar la băieţi verifică dacă testiculele au coborât corect în sacul scrotal. Nici membrele bebeluşului nu sunt omise, ele fiind studiate atent, pentru excluderea unor malformaţii, de genul degetelor lipite, lipsă sau

în plus.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU