Sănătate
634 accesări 27 Ianuarie 2021 0 comentarii

Ce trebuie să facem atunci când avem colecistul mărit

Frecvent, multe persoane resimt dureri în partea dreaptă, sus, a abdomenului. De cele mai multe ori, această durere indică o afecţiune a ficatului sau a colecistului (fierea). Pentru a scăpa de disconfortul creat de un colecist mărit, pacienţii sunt sfătuiţi să meargă la un consult de specialitate şi să facă o ecografie abdominală, pentru a putea fi depistate şi eventualele complicaţii.

Ecografia abdominală este o investigaţie care, în zilele noastre, a devenit de rutină. Ea poate fi făcută şi în cabinetele medicilor de familie, a celor care au această competenţă. Specialiştii spun că, atunci când medicul de familie sau medicul ecografist îi transmit pacientului că are colecistul mărit, acesta intră puţin în panică, pentru că nu ştie prea multe informaţii despre acest lucru. El este îndrumat spre medicul specialist gastroenterolog.

„Acest colecist - sau cum i se spune în limbajul multor pacienţi, fiere - conţine un lichid, bila, care este un produs de secreţie al ficatului. Colecistul colectează bila, adică în 24 de ore, în jur de 800 ml, 1.200 ml, poate şi mai mult. Această cantitate diferă, în funcţie de regimul alimentar al pacientului şi de constituţia şi bagajul genetic pe care îl are. Acest lichid, între mese, prin anumite canale, ajunge în colecist. Evident, bila are un rol foarte important în digestie, în absorbţia vitaminelor, în absorbţia lipidelor, de aici şi unul dintre factorii favorizanţi ai patologiei colecistului, apariţia diverselor boli şi a litiazei biliare, a formării pietrelor în colecist”, a explicat dr. Daniel Costea, medic primar, chirurgie generală.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.