25 Ianuarie 2018
913 accesări
0 comentarii

Anemia feriprivă este acel tip de anemie care apare în momentul în care în organism nu există o cantitate suficientă de fier. Astfel, când cantitatea de fier din organism este scăzută, este perturbată sinteza Hb (scade cantitatea de Hb). Ca urmare a acestui lucru, apare hipoxia, adică lipsa de oxigen în organe, acestea funcţionând deficitar.

Aşadar, primul obiectiv în tratamentul anemiei feriprive îl reprezintă înlăturarea cauzei care a dus la apariţia deficitului de fier.

Potrivit dr. Geandan Memet, medic specialist de laborator, aportul de fier poate fi suplimentat prin corectarea greşelilor alimentare şi îmbunătăţirea dietei (se recomandă consumul de carne, ficat, ouă, citrice, stafide, nuci, fasole, smochine, curmale).

„Pentru corectarea deficitului de fier se folosesc medicamente pe bază de fier. Dezavantajul acestora este că sunt greu de tolerat de către pacienţi, din cauza numeroaselor reacţii adverse (diaree sau constipaţie, vărsături, dureri abdominale)”, a explicat medicul.

De reţinut, nu se recomandă administrarea pastilelor cu fier înainte de două ore de la administrarea de antiacide sau antibiotice. Medicul a mai spus că pentru a obţine toate beneficiile pastilelor cu fier şi fierului din mâncăruri se recomandă consumarea sucului de citrice, bogat în vitamina C. Totodată, a subliniat specialistul, legumele preparate la aburi ajută la reţinerea conţinutului de fier.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU