06 Octombrie 2017
2287 accesări
0 comentarii

Intoleranţa alimentară este considerată de mulţi o simplă indispoziţie digestivă, care trece, în timp, de la sine.Însă, potrivit dr. Ionica Ciortan, medic pediatru, doctor în ştiinţe medicale, Centrul medical Iowemed, această supoziţie este departe de a fi adevărată, pentru că intoleranţa alimentară are nevoie de tratament înainte de a deveni cronică şi de a începe să afecteze organele corpului.

La nivel mondial, între 50 şi 70 de procente din populaţie este afectată de intoleranţa alimentară, un procentaj îngrijorător, luând în considerare faptul că în aceste cifre intră adulţi, dar şi copii.

„Intoleranţa alimentară este, de fapt, o reacţie alergică de tip întârziat, care apare în momentul în care organismul dezvoltă o hipersensibilitate faţă de un anumit aliment, pe care nu îl poate procesa corespunzător. Din cauza acestui lucru, apar reacţii imunologice la nivelul mucoasei intestinale şi gastrice, care generează o serie de simptome specifice la nivelul întregului corp. Intoleranţa alimentară poate fi înnăscută sau poate fi dobândită pe parcurs, după mai multe tulburări digestive. Reacţia alergică, în cazul intoleranţei, nu este imediată, ci este tardivă, de la patru ore până la câteva zile”, a explicat dr. Ionica Ciortan.

Cele mai frecvente tipuri de intoleranţă alimentară sunt cele legate de zaharuri, cum ar fi glucoză, lactoză, dar şi gluten. De cele mai multe ori, pacientii nu îşi dau seama că suferă de intoleranţă alimentară, decât atunci când este prea târziu, adică atunci când intoleranţa degenerează în diferite afecţiuni şi dureri cronice.

Simptomele care atrag atenţia

Persoanele afectate îşi pot da seama foarte uşor că au o intoleranţă alimentară atunci când au următoarele simptome: balonare, flatulenţă, diaree, sindrom de colon iritabil, oboseală cronică, probleme cu greutatea, chiar obezitate, inflamaţii ale pielii, mâncărime cronică a pielii, migrenă, depresie, tulburări de memorie, deficit de atenţie, nas uscat, vărsături, greaţă, rinite, sinuzite, astm bronşic, dureri în gât etc.

Potrivit dr. Ionica Ciortan, atunci când prezintă aceste simptome, pacienţii aleg fie să ia medicamente, să sufere în tăcere sau să devină vegetarieni, chiar mai mult, să încerce orice metodă de a scădea în greutate, în acest fel ajungând la efectul yo-yo.

„Pentru ameliorarea simptomelor intoleranţei alimentare până la reducerea acestora, se impune un tratament.Primul pas include realizarea unui test, denumit Imuno pro, pe 100, 200 sau 300 de alimente. Rezultatele acestui test de sânge se prelucrează în Germania, iar acestea vin după două săptămâni. În urma efectuării acestuia, se descoperă intoleranţe la anumite tipuri de medicamente.

Un al doilea pas este caracterizat de un program nutriţional echilibrat. Alimentele care generează probleme sunt eliminate treptat din alimentaţie, iar după o perioadă de timp, acestea sunt reintroduse prin rotaţie. În acest interval de timp, se administrează enzime, pentru buna funcţionare a digestiei şi metabolismului”, a mai spus medicul.

Potrivit specialistului, şi controlul regulat este un pas foarte important în monitorizarea simptomelor, care nu dispar total, ci treptat. Este nevoie de câteva luni până la un an, pentru redresarea dezechilibrelor şi revenirea la normal, în cele mai multe dintre cazuri.

„Este foarte important ca aceşti paşi să fie respectaţi de orice persoană care suferă de intoleranţă alimentară. Spre deosebire de intoleranţa alimentară, alergiile au un timp de reacţie mult mai scurt. Ele se produc în numai câteva secunde de la ingerarea alimentului, cel mult o jumătate de oră. Frecvent, este nevoie de asistenţă medicală, iar în unele cazuri se ajunge chiar şi la şoc anafilactic”, conchide dr. Ionica Ciortan.

XXX

Pentru detalii despre această afecţiune, dar şi pentru programări, consultaţii şi consiliere, apelaţi numărul de telefon al Centrului Medical Iowemed, 0241.962.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU