04 Ianuarie 2021
620 accesări
0 comentarii

Unele persoane minimalizează efectele terapeutice ale ceaiurilor, deși acestea ne pot ajuta foarte mult, fiind extrem de benefice pentru sănătate. Cu toate acestea, gravidele trebuie să știe că nu este recomandat să consume chiar orice tip de ceai pe timpul celor nouă luni de sarcină.

Pe lista ceaiurilor ce nu trebuie consumate de către gravide se află cel de coada șoricelului, pelin, crușin, rostopască, salvie, cimbru, urzică, ienupăr, levănțică, anason, rozmarin, busuioc și nu numai. Totuși, pentru a înțelege care sunt cele mai bune ceaiuri pentru sarcină, ar trebui să aflați și care este cel mai bun mod de preparare al acestora.

Potrivit dr. Doina Mitu, ceaiurile pot fi preparate fie din frunze de ceai, fie din alte plante sau chiar fructe. La rândul lor, cele din frunze de ceai pot fi împărțite în două categorii mari: ceaiuri negre și ceaiuri verzi.

Ceaiul negru este foarte des întâlnit, sub forma diferitelor sortimente mai mult sau mai puțin cunoscute, iar ceaiul verde are un gust mai delicat decât cel negru și este vestit pentru conținutul său bogat în antioxidanți. Oricum, ambele varietăți conțin cantități variabile de cofeină și antioxidanți și sunt făcute din frunze de plante de ceai. Timpul necesar preparării, precum și mărimea și tipul frunzei din care este făcut ceaiul influențează cantitatea de cofeină. Ceaiurile din plante adevărate nu conțin cofeină și pot fi, de asemenea, folosite ca remedii naturale, deoarece au proprietăți terapeutice.

De exemplu, a precizat medicul, ghimbirul are numeroase efecte benefice pentru organism. În primul rând, ceaiul de ghimbir contribuie la ameliorarea simptomelor neplăcute în sarcină și întărește sistemul imunitar, dar trebuie consumat cu măsură, pentru a nu exista reacții adverse. În cele mai multe cazuri, femeile însărcinate se confruntă cu grețuri matinale, mai ales în primul trimestru de sarcină. Acest simptom poate duce, la rândul său, la reducerea sau, din contră, la creșterea apetitului, ceea ce poate avea repercusiuni asupra greutății gravidei, dar și asupra sănătății fătului. Din fericire, ceaiul de ghimbir poate ameliora aceste stări neplăcute, la fel ca și vitamina B6. Totodată, gravidele care consumă ceai de ghimbir au un risc mult mai redus de avort spontan și grețuri matinale. Acest efect se datorează acțiunii gingerolului din ghimbir, o substanță care are efecte similare antiemeticelor la nivelul tractului digestiv, favorizând astfel peristaltismul intestinal și procesul de digestie. Prin urmare, balonarea, constipația și crampele abdominale sunt ținute la distanță. Un alt ceai recomandat în sarcină este cel de soc.

În primul trimestru de sarcină, atunci când oboseala și constipația acționează asupra stării de spirit, este chiar ideal să încercați să vă relaxați. Tocmai de aceea, efectele ușor diuretice ale ceaiului de soc, plus aroma plăcută și efectul relaxant pot contribui cu adevărat la starea de bine a gravidei. În același timp, ceaiul de soc ajută la reducerea grețurilor. Așa că, fie că doriți că consumați o cană de ceai de soc seara, înainte de culcare pentru relaxare și stomac ușor, fie că doriți să îl consumați dimineața, ceaiul de soc are extrem de multe beneficii pentru organism. Pentru un gust mai bun, puteți amesteca ceaiul de soc cu puțin suc de lămâie, iar aroma lui și efectele sale vă vor scăpa de grețurile matinale. Desigur, puteți consuma ceai de soc pe tot parcursul zilei, dacă simțiți că vă ajută, dar nu este recomandat consumul a mai mult de trei căni pe zi.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU