
Pentru cei care nu știu, ciupercile conțin toate vitaminele și mineralele de care organismul are nevoie pentru o bună funcționare. Sunt bogate în proteine, fier, potasiu, acid folic, vitaminele A, B1, B2, C, D și zinc. Dintre toate legumele existente, ciupercile sunt considerate a fi cel mai bun substitut pentru carne. Spre deosebire, însă, de carne, ciupercile sunt mult mai ușor de digerat.
Specialiștii spun că, un alt beneficiu important al ciupercilor este că pot înlocui cu succes suplimentele de vitamina D. O condiție importantă este să fie expuse razelor ultraviolete pentru o jumătate de oră înainte de a fi mâncate. La fel ca organismul uman, ciupercile transformă razele ultraviolete în vitamina D. Din fericire, ciupercile nu-și pierd proprietățile atunci când sunt gătite.
Conform mai multor studii publicate în SUA, vitamina D are un rol important în prevenirea unor boli ca scleroza multiplă, anumite tipuri de cancer și boli cardiovasculare. În plus, este deja cunoscută pentru proprietatea sa de a ajuta organismul să asimileze calciul foarte important pentru întărirea oaselor. Vitamina D mai poate fi asimilată, de asemenea, și din alimente ca: peștele gras, ouăle și brânzeturile. Doza zilnică de vitamina D recomandată pentru adulți este de 2000 de unități, iar o porție de ciuperci conțin aproximativ 400 de unități. (M.Ș.)