23 Octombrie 2018
915 accesări
0 comentarii

Există situaţii în care medicii le recomandă pacienţilor să-şi facă şi o colonoscopie virtuală, pentru a le pune un diagnostic cât mai exact. Practic, această investigaţie reprezintă o examinare tomografică a colonului şi rectului, fiind o alternativă la colonoscopia clasică. Procedura se face cu ajutorul tehnologiei bazate pe raze X, care pot recompune o imagine completă a zonei investigate. Datorită computerului şi braţului tomografic, aparatul scanează colonul, rectul şi oferă imagini 3D specialiştilor în imagistică.

Astfel, aceştia pot vizualiza zona colorectală şi pot investiga existenţa polipilor sau leziunilor maligne. Colonoscopia virtuală este recomandată pacienţilor care nu pot face colonoscopia clasică sau care vor să evite disconfortul dat de aceasta. Totodată, investigaţia le este recomandată tuturor celor care au un risc crescut de cancer colorectal. Acesta este prezent la pacienţii care se confruntă cu tumori benigne ale colonului, cu boli intestinale inflamatorii, celor care au în familie rude apropiate cu afecţiuni benigne sau maligne ale colonului şi tuturor celor care vor să-şi monitorizeze constant starea de sănătate.

De asemenea, colonoscopia virtuală poate fi făcută pentru a monitoriza evoluţia unor polipi sau în cazul în care prezenţa unei tumori nu permite colonoscopia clasică.

Potrivit dr. Cristina Mădălina Deacu, medic specialist radiolog, procedura reprezintă o investigaţie cu disconfort minim, în care se obţin imagini 3D şi permite navigarea virtuală în interiorul colonului, în vederea depistării cancerului sau a oricăror leziuni colice.

„Aceasta este o investigaţie neinvazivă, întrucât se insuflă doar aer pe o canulă mică, faţă de colonoscopia clasică, unde pentru vizualizare este necesară introducerea colonoscopului şi se efectuează o scanare computer – tomografică. În acelaşi timp, există posibilitatea evaluării tuturor organelor abdomino-pelvine, nu numai a colonului. În cazul depistării unei tumori, se poate preciza extensia acesteia dincolo de peretele colic. În plus, examinarea durează mai puţin de 15 minute, nu necesită anestezie şi nu prezintă complicaţiile colonoscopiei clasice.

Colonoscopia virtuală este o investigaţie dedicată depistării cancerului, iar un screening este recomandat tuturor persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani”, a explicat medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU