Ştiri medicale
476 accesări 08 Martie 2018 0 comentarii

Constănţenii nu au timp să-și trateze durerile. Cum să faci recuperare cu bani de la CAS

Fie de teamă, fie din neglijenţă, românii ajung la doctor doar atunci când nu mai rezistă de durere sau au o problemă gravă. Foarte puţini fac analizele periodice recomandate în funcţie de vârstă şi mai puţini iau o boală din pripă şi o tratează înainte să înceapă să le facă probleme.

Unul din doi români care se confruntă cu dureri de spate nu merge la doctor din cauza lipsei de timp, iar unul din patru susține că nu are bani pentru a se trata, sunt o parte din concluziile unui sondaj online realizat, recent, de o clinică din Constanţa pentru tratarea durerilor de spate. Când e vorba să avem grijă de sănătate noastră, amânăm acest lucru până în ultimul moment, chiar dacă am putea beneficia de tratament subvenționat de Casa de Asigurări de Sănătate.

„Astfel, 56% dintre cei care au avut, în trecut, probleme la nivelul coloanei vertebrale nu s-au mai adresat medicilor la reapariția durerilor, în timp ce doar 40% s-au prezentat, din nou, la medic”, subliniază Mihaela Proicea, managerul clinicii.

Întrebați când au făcut ultimul tratament pentru durerile de spate, 65% dintre respondenți au spus că au făcut terapie în urmă cu şase luni sau mai mult, în timp ce 21% dintre pacienți au fost la doctor în urmă cu doar o lună, iar 14%, în urmă cu trei luni.

„12% dintre cei care s-au confruntat, la un moment dat, cu dureri de spate și le-au tratat susțin că nu au mai avut deloc astfel de probleme, 56% au avut dureri doar rareori, 14% au avut dureri într-o zonă diferită de cea cu care s-au prezentat inițial la clinică, iar 19% au avut în continuare dureri. Aceasta înseamnă, pe scurt, că la circa 80% dintre pacienți se constată o îmbunătățire a calității vieții, după ce vin la tratament”, susține Mihaela Proicea.

10 şedinţe de recuperare medicală, decontate de CAS

Conform studiului, în cele mai multe cazuri, pacienții au declarat că motivele reapariției durerilor de spate au fost timpul îndelungat petrecut la birou, căratul unor greutăți, statul în picioare, o mișcare greșită sau un traumatism.

Chiar dacă nu au scăpat de dureri sau acestea au revenit, 56% dintre pacienți nu s-au mai prezentat la doctor. Dintre ei, 51% au declarat că nu au mai revenit la întreținerile lunare sau la cele bianuale, nici măcar prin Casa de Asigurări de Sănătate, din lipsă de timp, iar 26% au spus că nu au avut bani pentru tratament.

În privința educației de prevenție, sau a drepturilor de asigurat, peste 55% dintre pacienți nu știu că pot beneficia de 10 ședințe de recuperare medicală decontate de CAS, o dată la șase luni.

„Oamenii amână momentul în care merg la doctor, chiar dacă ar putea beneficia de 10 ședințe de recuperare medicală, o dată la 6 luni, cu trimitere de la medicul de familie. 55% dintre respondenți declară că nu știau că pot beneficia de 10 ședințe de recuperare medicală, decontate de CAS. Mai mult, o parte dintre cei care încep tratamentul prin CAS îl fac doar parțial, oprindu-se pe parcurs din diverse motive”, explică managerul clinicii din Constanța.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.