12 Iulie 2025
27 accesări
0 comentarii

Merișoarele sunt mai mult decât simple fructe de pădure cu un gust dulce-acrișor aparte. Ele reprezintă o sursă valoroasă de compuși fitochimici, antioxidanți, vitamine și minerale, care pot susține sănătatea în numeroase moduri. Fie că le consumați proaspete, uscate, sub formă de suc, pudră, sirop sau capsule, merișoarele aduc reale beneficii în lupta împotriva inflamațiilor, stresului oxidativ, infecțiilor sau afecțiunilor cardiovasculare. Printre cele mai remarcabile efecte ale merișoarelor se numără cel asupra sănătății inimii. De exemplu, susțin specialiștii, antioxidanții precum antocianinele, proantocianidinele și quercitina pot contribui la creșterea nivelului de colesterol bun (HDL) și la reducerea celui rău (LDL), pot diminua rigiditatea arterelor, scădea tensiunea arterială și reduce nivelul homocisteinei - un factor de risc pentru bolile vasculare. Aceste acțiuni pot duce la o protecție reală împotriva afecțiunilor cardiovasculare.

Totodată, merișoarele pot avea un rol benefic și în gestionarea diabetului. Compușii lor antioxidanți pot reduce oxidarea lipidelor și glicozilarea proteinelor, procese implicate în agravarea complicațiilor diabetice. De asemenea, sucul de merișoare ar putea susține o mai bună calitate a vieții pentru persoanele afectate de această boală. În același timp, merișoarele ar putea acționa ca agenți antivirali, mai ales în cazul unor afecțiuni gastrointestinale. Unele cercetări arată că ele pot împiedica atașarea virusurilor de celulele organismului, prevenind astfel apariția infecțiilor. Nu în ultimul rând, cercetările sugerează că extractele din aceste fructe pot proteja și sănătatea ochilor, mai ales în fața efectelor dăunătoare ale luminii albastre, care contribuie la apariția degenerescenței maculare odată cu înaintarea în vârstă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU