27 Octombrie 2022
168 accesări
0 comentarii

De cele mai multe ori, contuzia costală nu este foarte diferită de ceea ce se poate vedea pe piele după o lovitură, doar că acest tip de leziune a peretelui toracic generează o serie de probleme respiratorii. De precizat că rolul coastelor este de a proteja organele situate în cutia toracică și în partea superioară a abdomenului. Totuși, sunt situații în care ele pot suferi o mare varietate de leziuni, printre care și contuzia costală. Oasele umane au două zone bine definite: una corticală și una trabeculară.

Potrivit dr. Alexandra Păun, zona trabeculară este mai puțin rigidă și mai vascularizată decât cea corticală, ceea ce o face mai predispusă la leziuni. Altfel spus, contuziile sunt leziuni cauzate de ruperea vaselor de sânge într-o anumită zonă. Deci, o contuzie costală nu este altceva decât ruperea unor vase de sânge din zona trabeculară a osului și formarea unui hematom. În ceea ce privește simptomatologia prezentată de pacienții cu acest tip de leziune, ea nu diferă foarte mult de cea prezentată de pacienții cu fractură costală. De fapt, simptomul caracteristic este durerea în zona afectată, care apare imediat după lovitură. Diferența este că durerea produsă de o contuzie costală poate dura chiar și o lună și jumătate, intensificându-se atunci când respirați.

Alte simptome frecvente sunt următoarele: inflamație în zona rănii, apariția vânătăilor, dificultăți respiratorii. Acestora li se adaugă spasmele musculare pe partea afectată, durere atunci când tușiți, strănut etc. Cert este că orice situație care poate leza peretele toracic este capabilă să genereze o contuzie costală. În acest sens, traumatismele sunt cauza cea mai frecventă. De fapt, studiile arată că leziunile peretelui asociate cu trauma sunt o cauză importantă de morbiditate și mortalitate.

Totuși, pentru ca vasele de sânge să se rupă, trebuie să existe un transfer direct de energie către suprafața osoasă. „În acest sens, accidentele de circulație, căderile sau sporturile de contact pot sta la originea contuziei costale, dar există și alte cauze care pot provoca această problemă. Acestea includ boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) sau ridicarea greutăților, situații care generează o creștere a presiunii intratoracice și pot provoca leziuni”, a explicat medicul.

Desigur, sunt şi alte afecțiuni predispozante care duc la apariţia acestei probleme. Putem enumera bolile osteoarticulare, cum ar fi osteoporoza, care slăbește țesutul osos și îl face mai vulnerabil la fracturi. De exemplu, femeile însărcinate prezintă un risc crescut de fractură și vânătăi din cauza uterului mărit. Studiile arată că cea mai mică lovitură sau un episod de tuse poate provoca o leziune de această natură. Cu toate acestea, diagnosticul unei contuzii costale începe cu analiza simptomelor și o examinare fizică corespunzătoare.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU