Sfatul medicului
854 accesări 08 Octombrie 2019 0 comentarii

Copii cu copii. Mergeţi la medic înainte de a vă începe viaţa sexuală!

An de an, medicii se confruntă cu aceeași situație: numeroase adolescente se prezintă în cabinetele lor pentru că află că sunt însărcinate. Mai mult decât atât, fenomenul mamelor minore plasează, deja, țara noastră pe primele locuri din Europa în ceea ce privește rata de nașteri în rândul tinerelor.

Se pare că fenomenul copiilor care aduc pe lume copii este, deja, un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează la situația unei mame sau a unei comunități, ci vizează, în lanț, sănătatea fizică și emoțională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și, desigur, supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalității infantile.

Conform ultimei analize de la „Salvați Copiii”, cinci din zece mame cu vârsta sub 18 ani nu au fost niciodată la control ginecologic, ceea ce a dus la o rată de patru ori mai mare a nașterilor premature. Totodată, există şi o legătură directă între vârsta precoce a mamei, care înseamnă și o dezvoltare emoțională, dar și socială, încă incomplete, și lipsa accesului la educație pentru sănătate și la servicii medicale.

Tocmai de aceea, medicii constănţeni atrag atenţia asupra contracepţiei, pentru ca numărul adolescentelor care nasc să se diminueze.

Potrivit dr. Emilia Butnaru, medic ginecolog, contracepția sau planificarea familială urmărește conștientizarea importanței cunoașterii metodelor, prevenirea sarcinilor nedorite, prevenirea deceselor mamei și a copiilor, spațierea sarcinilor/nașterilor, reducerea numărului de avorturi, cu scopul de a ajuta la luarea unor decizii informate.

Astfel, acestea se pot adresa fie medicului de familie, fie în mod direct celor două cabinete din rețeaua Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. Acestea funcționează în cadrul Policlinicii nr. 2, acolo unde veți găsi un cabinet de planning familial.

Medicul a precizat că planning-ul familial se referă la consilierea persoanelor sau a cuplurilor şi ajutarea acestora în a-şi alege metoda cea mai potrivită de contracepţie. Înainte de toate, însă, este nevoie ca domnişoarele care şi-au început viaţa sexuală să se gândească foarte bine înainte de a face acest lucru, şi să prevină o sarcină nedorită.

„Tinerele trebuie să ştie şi că această planificare familială consiliază cuplurile şi asupra pericolelor reprezentate de bolile cu transmitere sexuală, dar are şi rolul de a îmbunătăţi viaţa, în general. De ce este necesar să mergeţi la un cabinet de planificare familială? Pentru că este foarte important ca fiecare adolescent care intenţionează să îşi înceapă viaţa sexuală să treacă pragul unui astfel de cabinet. În acest spaţiu, el poate fi ajutat să aleagă metoda de contracepţie potrivită, va fi informat asupra pericolelor bolilor cu transmitere sexuală şi cum se poate proteja prin metodele de contracepţie. În acelaşi timp, el va putea primi sfaturi utile cu privire la sănătatea reproducerii”, a declarat medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.