07 Aprilie 2017
10281 accesări
0 comentarii

Pentru unii părinţi, este un mister de ce unii copii dorm câteva ore, la prânz, apoi seara se culcă devreme şi dorm liniştiţi toată noaptea, în timp ce unii nu dorm deloc la prânz sau mai mult durează să îi adormi decât somnul în sine, iar seara se culcă târziu şi se foiesc toată noaptea.

Acest „fenomen” are mai multe explicaţii, însă adevăratul motiv care îl ţine treaz pe cel mic ar putea fi greu de recunoscut şi stabilit, chiar şi de un medic. În orice caz, copiii sunt foarte sensibili emoţional şi, din această cauză, specialiştii consideră că stresul este principala cauză a unui somn neliniştit, aşa că, în majoritatea cazurilor, părinţii pot interveni pentru a rezolva această problemă.

„Stilul de viaţă al copilului trebuie să fie liniştit, chiar dacă părinţii au un program încărcat şi agitat. Totodată, pentru ca cel mic să doarmă mai bine, el trebuie să aibă un program de somn corect, care trebuie respectat întocmai. Dacă cel mic este culcat la ore diferite, ceasul lui intern poate fi dezechilibrat. O altă cauză a nesomnului sau a somnului necorespunzător este reprezentată de accesibilitatea prea mare la tehnologie. Dacă cel mic petrece prea mult timp la tabletă, telefon, televizor etc., seara, creierul nu reuşeşte să se mai relaxeze corespunzător. Dispozitivele electronice nu trebuie folosite deloc înainte de culcare”, explică dr. Doina Pîrîu, medic primar pneumolog, specialist alergologie, imunologie clinică şi somnologie.

Copilul nu trebuie să consume în a doua parte a zilei produse energizante (dulciuri, sucuri). De asemenea, rolul dormitorului trebuie bine stabilit şi nu trebuie folosit pentru alte activităţi (mâncat, joacă etc).

Când este momentul să ne alarmăm

Dacă aceste măsuri deja au fost luate, iar cel mic tot nu se poate odihni corespunzător, acesta ar putea avea o problemă fizică de sănătate şi atunci trebuie consultat de un specialist.

„Copilul ar putea suferi de tulburări de somn, precum sindromul de apnee în somn, sindromul picioarelor neliniştite, sforăit etc. Aceste afecţiuni dau simptome ca irascibilitate, somnolenţă, apetit scăzut, tulburări de concentrare, în ciuda faptului că el doarme suficient. Şi anumite medicamente, administrate pe termen lung, pot afecta calitatea somnului. Oricum, părinţii trebuie să fie atenţi ca în cameră să nu fie prea cald, aerul uscat etc., pentru ca cel mic să fie pozitiv influenţat de factorii de mediu, pentru a dormi cât mai bine”, mai spune medicul specialist.

XXX

Cu toate că aceste afecţiuni pot fi întâlnite şi la copii, tot stresul rămâne factorul principal care nu-i lasă pe cei mici să doarmă liniştiţi.

Pentru părinţi, este destul de dificil să remarce dacă cei mici sunt stresaţi sau nu. Când copiii nu pot dormi, din cauză că sunt stresaţi sau anxioşi, aceştia evită să meargă la culcare, le cer părinţilor să doarmă cu ei, au coşmaruri şi somnul devine agitat, vorbesc în somn etc. Aceste probleme pot fi rezolvate dacă părinţii se implică suficient. Mai întâi, trebuie depistate semnele care ar putea indica starea de stres: încăpăţânarea, pierderea apetitului, agresivitatea, durerile de cap, urinarea nocturnă sau chiar udarea patului etc.

Copiii cu astfel de probleme trebuie să facă multe plimbări în aer liber şi să fie implicaţi în activităţi relaxante împreună cu părinţii.

Dacă cel mic continuă să fie agitat, este important ca părinţii să apeleze la un pediatru, care, în urma consultului, va direcţiona copilul către un medic specialist sau un psiholog, după caz.

Taguri articol: pediatrie copii somn afectiuni psiholog apnee somnolenţa

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU