Sfatul medicului
297 accesări 11 Septembrie 2018 0 comentarii

Copiii supraponderali ar putea avea deficit de fier

Unul din cinci copii obezi are deficit de fier care conduce la întârzieri în dezvoltarea deprinderilor de comportament social dar şi întârzieri cognitive, potrivit unui studiu american citat de Reuters Health.

„Dacă aveţi copii supraponderali, aceştia ar putea avea deficit de fier iar efectul acestui deficit înseamnă inclusiv performanţe şcolare scăzute”, a spus dr. Jane M. Brotanek de la Universitatea Texas.

În Statele Unite deficitul de fier este o problemă majoră, deoarece 2,4 milioane de copii au deficit de fier iar o jumătate de milion au anemie feriprivă, cauzată de deficitul de fier. Pentru a vedea care sunt riscurile pe care le prezintă deficitul de fier şi anemia feriprivă la copii, dr. Brotanek şi echipa sa au monitorizat 1.641 de copii americani cu vârste între 1 şi 3 ani. Studiul a arătat că 7% la sută dintre copiii care aveau o greutate normală aveau deficit de fier, faţă de 8%, procentul copiilor cu risc de obezitate şi faţă de 20% în cazul copiilor supraponderali. De asemenea studiul a arătat că 6% dintre copii albi şi negri aveau deficit de fier, comparativ cu 12%, procentul copiilor hispanici cu carenţă de fier. Cercetătorii spun că nu le este clar de ce copiii obezi sunt predispuşi să dezvolte deficit de fier, dar bănuiesc faptul că aceştia consumă hrană bogată în calorii dar săracă în nutrienţi. Pentru a preveni deficitul de fier, specialiştii recomandă mamelor să introducă în dieta copiilor care au împlinit 10 luni o cană cu lapte de vacă, iar celor care au împlinit 12 luni două căni cu lapte de vacă deoarece acest aliment este mai bogat în fier decât altele. De asemenea, părinţii trebuie să îşi încurajeze copiii să consume spanac, ouă, carne, precum şi pâine fortifiată cu fier. În plus, medicii spun că toţi copiii supraponderali trebuie să fie monitorizaţi pentru a preveni deficitul de fier.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.