Sfatul medicului
264 accesări 13 Septembrie 2018 0 comentarii

Copilul a intrat în colectivitate? Mare atenție la diareea cu rotavirus!

Pentru că a început școala, foarte mulți părinți sunt îngrijorați de bolile cu care ar putea veni acasă copiii de la școală ori de la grădiniță. Una dintre afecțiunile cu care medicii se confruntă la scurt timp de la intrarea în colectivitate a celor mici este de diareea cu rotavirus.

„Această afecțiune este una dintre cele mai contagioase boli umane. Există dovezi că un număr extrem de mic de particule virale pot produce boala la un copil susceptibil. Teoretic, fiecare copil are cel puțin un episod de diaree rotavirală, în primii cinci ani de viață. Cum se manifestă? Începe cu febră, stare de rău și vărsături. Deseori, copilul nu are și diaree, în primele ore sau în prima zi de boală și poate induce în eroare atât părintele, cât și medicul. Când apare diareea, aceasta durează între trei și opt zile și este extrem de zgomotoasă. Scaunele apoase explozive sunt foarte frecvente și uneori au un miros particular de «ouă clocite»”, a declarat dr. Mihai Craiu, medic pediatru.

Acesta a mai spus că diareea cu rotavirus produce, de regulă, cel mai mare grad de deshidratare dintre bolile diareice ale copilului. Potrivit ultimelor studii, în România infecția rotavirală produce cel mai des deshidratare gravă și spitalizare prelungită, iar acest lucru se întâmplă mai ales la copiii alimentați artificial, la cei cu greutate mică pentru vârstă și la nevaccinați.

Deshidratarea survine în momentul în care organismul pierde prea multe lichide și electroliți (în special sodiu și potasiu). Pierderile trebuiesc înlocuite rapid, mai ales la copii la care efectele deshidratării sunt mult mai grave. Deși apa este extrem de importantă în prevenirea deshidratării, aceasta nu este adecvată pentru administrare în această situație, ea neconținând electroliții necesari.

Pentru acoperirea pierderilor electrolitice este mai adecvată administrarea de supă, sucuri de fructe cu conținut suficient de săruri. Desigur, există și soluții speciale pentru administrarea în cazul deshidratării recomandate de către medic, soluții cu conținut optim de electroliți. Oricum, pentru a evita apariția acestei boli, se impune o igienă riguroasă a celor ce frecventează colectivitatea. Apoi, când vin acasă, la frații mai mici, copiii se vor schimba de hainele de școală și vor spăla bine mâinile.

De ce? Pentru că orice suprafață cu care vin în contact germenii infecțiosi, devine la rândul ei sursă de infecție. Asta include jucării, masa de schimbat scutecele, suprafețele din baie, chiar și mâinile persoanei care pregătește masa. Practic, copiii pot lua infecția dacă ating o suprafață contaminată, cum ar fi vasul de toaletă sau o jucărie murdară și dacă apoi duc mâna la gură.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.