Sfatul medicului
406 accesări 07 Martie 2018 0 comentarii

Criză fără precedent în spitale. Ministerul Sănătăţii cere ajutorul UE şi NATO

De luni de zile, spitalele dintre întreaga ţară se confruntă cu o criză fără precedent de imunoglobulină. În premieră, ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a recunoscut situaţia gravă în care se află unităţile sanitare şi a cerut ajutorul UE şi NATO.

„Având în vedere discontinuitățile apărute începând de anul trecut în aprovizionarea cu imunoglobulină umană, Ministerul Sănătății a luat decizia pentru declanșarea Mecanismului European de protecție civilă. Decizia a fost aprobată de premierul României. Declanșarea acestui mecanism se realizează în baza Deciziei nr. 1313/2013 a Parlamentului și Consiliului European, în vederea asigurării cantității necesare de imunoglobulină umană pentru tratamentul pacienților români”, precizează reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Astfel, a fost informat Punctul Local Național al Mecanismului European de protecție civilă din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență despre această decizie și despre necesitatea ca această instituție să solicite sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru furnizarea în România a cantităților de imunoglobulină disponibile în alte state europene. Demersurile pentru achiziționarea imunoglobulinei vor fi realizate de către Compania Națională „Unifarm SA, care va acoperi și costurile.

„Producătorii sunt de vină!”

„Discontinuitățile în aprovizionarea cu imunoglobulină au fost generate de retragerea de pe piață a producătorilor care asigurau peste 80 la sută din necesar. În ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sănătății în anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru imunoglobulină prin adoptarea de către Guvernul României a Ordonanţei de urgenţă nr. 100 /2017 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății, de scutire de la plata contribuției trimestriale a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, în prezent continuă criza de imunoglobulină pe piața din România, cu impact vital asupra vieții pacienților diagnosticați cu imunodeficiențe primare, boli auto-imune, boli neurologice etc”, susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Astfel, în prezent, nu mai rămâne decât soluţia de apela la ajutorul altor state care să furnizeze imunoglobulină din stocul propriu. „Am epuizat toate variantele de rezolvare pe termen scurt a lipsei de imunoglobulină în spitale, așa că am decis să declanșăm Mecanismul European de protecție civilă, instrument creat pentru a rezolva astfel de situații”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.