Sfatul medicului
223 accesări 03 Decembrie 2018 0 comentarii

Crizele de fiere pot fi însoţite de greaţă, dureri de cap şi vărsături

De obicei, crizele de fiere se manifestă printr-o durere înţepătoare apărută în partea dreaptă a abdomenului, exact sub coaste. Starea de disconfort resimţită astfel este deseori însoţită de greaţă, dureri de cap şi vărsături. Toate acestea apar, cel mai adesea, după mesele copioase.

Tocmai de aceea, prevenirea dischineziei biliare constă în grija acordată alimentaţiei. Pentru că sunt mai de greu de digerat, tocăturile, grăsimile, prăjelile, sosurile, preparatele pe bază de ouă, smântâna, margarina, untul sau uleiul, alcoolul, torturile cu creme grase, ciocolata, alunele şi băuturile carbogazoase pot duce la apariţia unei crize de fiere.

Ca urmare, persoanele care nu se pot abţine de la toate acestea trebuie să încerce măcar să nu combine alimentele amintite. Totodată, prânzurile regulate şi o odihnă de o jumătate de oră după mese contribuie şi ele la prevenirea unor astfel de probleme.

Bila - sau fierea - este un lichid de culoare galben-verzuie, secretat de ficat şi depozitat în vezica biliară. În timpul digestiei, bila este evacuată în duoden, unde contribuie la digerarea lipidelor, fiind formată din apă, săruri biliare, acizi biliari şi colesterol.

Atunci când cantitatea de bilă eliberată nu este suficientă, digestia este îngreunată şi apar neplăceri, cum sunt gustul amar, greaţa şi vărsăturile.

„Printre complicaţiile date de îngreunarea activităţii vezicii biliare se numără inflamaţia şi tumefacţia vezicii biliare - colecistita, apariţia de calculi biliari, blocarea căii biliare principale şi a coledocului (canale biliare ce fac legătura între ficat şi intestin) sau pancreatita biliară”, a declarat dr. Ştefan Tucă, medic specialist Chirurgie Generală.

Pentru a digera mâncărurile bogate în grăsimi, sistemul digestiv este suprasolicitat, iar uneori bila se blochează. Astfel, grăsimile trec mai greu prin tubul digestiv şi intră într-un proces de fermentaţie. Apoi, gazele eliminate sunt însoţite de contracţii ale intestinului, ceea ce provoacă balonare şi dureri abdominale.

Medicul precizează că printre cele mai nocive alimente se numără carnea grasă, cum este cea de porc sau de miel, frişca, brânza, produsele de patiserie, maioneza şi prăjelile. În cazul persoanelor care consumă frecvent alcool, fierea este supusă la grele încercări. Substanţele din bilă au rolul de a metaboliza alcoolul, dar când acesta este în cantităţi mari, misiunea colecistului este dificilă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.