29 Iulie 2017
876 accesări
0 comentarii

Mesajele oficiale susţin că un tratament cu antibiotice trebuie urmat până la capăt. Experţii britanici pun însă în discuţie această regulă, estimând că favorizează rezistenţa la medicamente, relatează AFP.

„I-am putea sfătui pe pacienţi să oprească tratamentul când se simt mai bine, în contradicţie cu avizul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)”, scriu profesorul Martin Llewelyn, specialist în boli infecţioase, şi alţi nouă medici sau profesionişti din domeniul sănătăţii într-un articol publicat joi de revista medicală BMJ.

Antibioticele sunt medicamente menite să combată bacteriile, care sunt prescrise pentru o durată anume. Este un lucru recunoscut că utilizarea excesivă a antibioticelor creşte rezistenţa bacteriilor pe care ar trebui să le distrugă şi face, în consecinţă, aceste medicamente mai puţin eficiente.

În acelaşi timp, indicaţiile oficiale sunt ca pacientul să urmeze tratamentul până la capăt, chiar dacă starea sa se ameliorează, cu riscul de a dezvolta o rezistenţă.

„Această idee nu este susţinută de nicio probă şi a lua antibiotice mai mult timp decât este necesar creşte riscul de rezistenţă”, apreciază semnatarii articolului, estimând că sunt necesare cercetări pentru a ameliora aceste consemne ale prescrierii de medicamente.

„Le cerem oamenilor politici şi medicilor să înceteze să promoveze mesajul conform căruia trebuie mers până la capătul tratamentului”, adaugă ei.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii