Sursa foto: Facebook Mihaela Bilic

Sursa foto: Facebook Mihaela Bilic

Sursa foto: Facebook Mihaela Bilic

Sursa foto: Facebook Mihaela Bilic
13 Februarie 2020
1173 accesări
0 comentarii

Atunci când există multă informaţie, în loc să ne lămurim, devenim confuzi. Aşa şi cu dietele şi cu regulile de alimentaţie.
Medicul nutriţionist Mihaela Bilic consideră că, atunci când vrem să slăbim, trebuie să păstrăm un echilibru în alimentaţie, astfel încât să lăsăm organismul să funcţioneze normal. „Când vine vorba despre slăbit, principalii nutrienţi care trebuie limitați sunt carbohidrații, adică amidonul, făinoasele. Deși au doar 4 calorie la gram, față de grăsime care are 9 calorii/gram, carbohidrații cresc glicemia în sânge și stimulează secreția de insulină - principalul hormon de îngrășare al organismului. Deci recomandarea care spune «elimină pâinea și vei slăbi» are sens.Însă nu e sănătos să eliminăm complet făinoasele din viața noastră, ele sunt sursă de glucoză - carburantul cu care funcționează toate celulele, inclusiv creierul.Fără glucide nu putem trăi, atât echilibrul fizic cat și cel psihic sunt afectate grav”, explică dr. Mihaela Bilic.

Astfel, principala ei recomandare este să învăţăm să consumăm carbohidraţii cu măsură. O porţie de amidon sau făinoase reprezintă fie o felie de pâine sau mămăligă, cât palma, trei linguri de paste făinoase sau orez, cât pumnul, trei linguri de leguminoase, adică fasole boabe, mazăre, soia, năut, linte, sau un cartof mediu ori o ceaşcă de fulgi sau cereal de mic dejun, patru biscuiţi sau două dischete de orez expandat.
„Cum arată farfuria ideală? Jumătate conține legume, un sfert conține proteine, carne, pește sau ou și un sfert făinoase-amidon. Cum arată farfuria de slăbit? Făinoasele dispar cu desăvârșire.Ce se întâmplă dacă procentul de amidon depășește 25% din farfurie? Atunci aceea va fi o farfurie de îngrășat!”, subliniază medical nutritionist.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ