23 Ianuarie 2017
5045 accesări
0 comentarii

La acest moment, foarte mulţi copii se nasc cu hipoacuzie profundă (surditate), afecţiune care nu poate fi depistată în timpul sarcinii. Mai mult decât atât, un copil surd arată la fel ca unul cu auz normal, deci părinţii nu îşi pot da seama de suferinţa sugarului decât abia la câteva luni de la naştere, când ei observă brusc lipsa reacţiei copilului la sunete.

Practic, micuţii nu reacţionează la sunete obişnuite, dar mai ales la vocea mamei, care de altfel este cea mai importantă pentru cei mici. Tocmai de aceea, este foarte important pentru dezvoltarea copilului ca surditatea să fie depistată cât mai devreme, pentru a asigura în timp util tratamentul adecvat (protezarea auditivă sau implantul cohlear, în funcţie de severitatea hipoacuziei).Testele de screening audiologic se fac şi în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Din păcate, însă, din cele două aparate de care unitatea sanitară dispune, unul nu funcţionează.

„Acest test este foarte important în depistarea problemelor de auz. Anul trecut, au avut probleme cu auzul 15 copii într-o lună, iar 5-6 dintre ei urmau să facă teste în continuare până la vârsta de şase luni, dar nu ştiu care le-a fost evoluţia, întrucât ei au fost monitorizaţi în continuare la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Livica Frăţiman, medic neonatolog.

Ca urmare, screening-ul auzului la nou-născuţi este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima lună de viaţă. Alte teste auditive se pot face în timpul somnului, prin care se identifică copiii cu auz normal sau apare suspiciunea de hipoacuzie.

În plus, pentru sugarii care nu au trecut testele de screening este obligatorie continuarea investigaţiilor audiologice. Testele nu sunt invazive, iradiante şi durează între 5 şi 20 minute, în funcţie de auzul copilului. Singura condiţie este ca sugarul să doarmă, pentru a sta complet nemişcat.

Taguri articol: boli şi afecţiuni copii probleme teste

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU