04 Mai 2017
1921 accesări
0 comentarii

Nodulii tiroidieni sunt nişte mase palpabile, cauzate de creşterea anormală a celulelor tiroidiene, localizate în regiunea cervicală anterioară. Din punct de vedere histopatologic, nodulul tiroidian este definit drept o afecţiune ce acoperă o varietate mare de patologii: noduli coloizi şi inflamatori; chisturi şi adenoame foliculare; carcinoame tiroidiene, limfoame şi metastaze.

„Nodulii tiroidieni reprezintă o patologie a glandei tiroide, iar frecvenţa lor variază în funcţie de metoda de explorare aleasă. Frecvenţa nodulilor tiroidieni creşte cu înaintarea în vârstă. Există variaţii şi în funcţie de sex, femeile fiind mai afectate decât bărbaţii de această patologie. Nodulii tiroidieni pot fi evaluaţi prin mai multe metode, însă cea mai des folosită este ecografia tiroidiană. Majoritatea nodulilor tiroidieni sunt asimptomatici, de aceea, de obicei, sunt descoperiţi întâmplător, la un examen de rutină”, explică dr. Eduard Circo, endocrinolog.

Anumite persoane acuză durere la nivelul gâtului, dificultate în respiraţie şi la înghiţire, depresie, nervozitate, scădere în greutate, toleranţă scăzută la frig, piele uscată etc.

Tratamentul este stabilit de medicul specialist în funcţie de natura nodulilor. Dacă aceştia sunt de natură benignă, trebuie supravegheaţi, fără a se administra un tratament anume.

Pe de altă parte, dacă aceştia sunt maligni, poate fi necesară chiar şi intervenţia chirurgicală, pe lângă administrarea iodului radioactiv, pentru a distruge orice rest de ţesut cancerigen rămas.

Fiecare persoană este diferită şi reacţionează diferit la tratament şi, pentru că există mai multe modalităţi de terapie, doar medicul specialist este în măsură să stabilească tratamentul potrivit pentru fiecare individ.

Cu toate acestea, nodulii tiroidieni nu trebuie ignoraţi. Dacă simţiţi simptomele mai sus enumerate sau dacă descoperiţi un nodul tiroidian, cel mai bine este să mergeţi la un specialist endocrinolog pentru a stabili tratamentul de care aveţi nevoie, cât mai repede.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU