11 Iulie 2017
1926 accesări
0 comentarii

Există o serie de paşi pe care îi urmează fiecare copil în primii ani de viaţă. Cu toate că unii evoluează mai repede decât alţii, nu există motive de îngrijorare, decât dacă medicul pediatru vă indică acest lucru. Evoluţia copilului în primul an de viaţă constituie baza dezvoltării lui armonioase din punct de vedere fizic, psihic şi emoţional, pentru anii următori, spun medicii specialişti.

Iată care sunt reperele de apreciere a dezvoltării psiho-motorii în primul an de viaţă.


„Nou-născutul aude din primele zile după naştere. Acesta vede în ceaţă, în primele săptămâni, şi începe să vadă lasfârşitul primei luni de viaţă (întrezăreşte), când vede şi urmăreşte jucării colorate, îşi recunoaşte mama,reacţionează la stimuli luminoşi. Nou-născutul doarme foarte mult, uneori până la 20 ore pe zi. La aproximativ 6 săptămâni, gângurește şi zâmbeşte la cei din jur. La 3 luni, îşi ţine bine capul ridicat când este aşezat pe burtică, îşi urmăreşte mâinile ridicate deasupra capului când stă pe spate. La 4 luni, îşi ridică singur capul când este aşezat pe spate”, explică dr. Victoria Sava, medic pediatru.

La 5 luni, stă între perne, iar la 6 luni, stă în şezut, se întoarce de pe spate pe burtă, pronunţă primele cuvinte. La 7-8 luni, se târăşte, dezvoltă ataşament pentru unele jucării, biberoane. La 9-10 luni, se ridică în picioare și face primii pași în jurul patului. Merge singur la 11-12-13 luni.

Taguri articol: bebe primul an de viata victoria sava

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU