Sfatul medicului
874 accesări 17 Iulie 2018 0 comentarii

Cum îţi dai seama că ai probleme cu tiroida

Nodulii tiroidieni sunt, din ce în ce, mai des întâlniţi, mai ales la femei. Studiile estimează că prevalenţa nodulilor tiroidieni în populaţia adultă, determinaţi prin palparea regiunii cervicale, este de 4 la sută, iar la copii este de 1 la sută. Prevalenţa creşte odată cu vârsta, ajungând la 5 la sută la populaţia de peste 50 ani. Iar studiile ultrasonografie arată o prevalenţă de 50 la sută în special la pacienţi de vârstă mijlocie şi vârstnici.

Diferenţa de 45 - 46 la sută scapă cel mai adesea diagnosticării de către specialistul endocrinolog, mai ales că majoritatea pacienţilor cu guşă polinodulară prezintă valori ale TSH-ului în limite normale şi deci scapă şi screening-ului funcţional tiroidian (dozaj TSH, FT4, FT3).

Se pune astfel problema dacă este oportun să facem screeningul afecţiunilor tiroidiene prin ecografie.

„Deşi nodulii tiroidieni sunt o afecţiune comună, cancerul tiroidian, pe de altă parte, este o afecţiune rară, chiar dacă este cea mai frecventă formă de neoplazie endocrină, astfel că 95 la sută din nodulii tiroidieni sunt benigni”, explică dr. Amalia Costea, medic specialist endocrinolog în cadrul Centrului Medical Medstar 2000 din Constanţa.

Ecografie tiroidiană pentru a pune diagnosticul

Potrivit acesteia, ecografia tiroidiană este importantă pentru diagnosticarea nodulilor tiroidieni care scapă palpării şi caracterizării şi confirmării diagnosticului nodulilor descoperiţi prin palpare.

„Ultrasonografia este utilă pentru a confirma dacă o masă cervicală ţine de tiroidă, pentru măsurarea precisă a nodulului tiroidian şi pentru detectarea altor noduli nepalpabili prezenţi în glandă (nu întotdeauna nodulul dominat, adică nodulul cel mai mare care se palpează, prezintă caracteristici suspecte, ci, de multe ori, un nodul mai mic sub 1 cm poate prezenta modificări suspecte); ultrasonografia diferenţiază o masă solidă de una lichidă (chist). În mod sigur, ecografia ne poate sugera dacă un nodul este cu mai mare probabilitate benign sau malign şi ne poate orienta în continuarea investigaţiilor cu elastografie, scintigrafie sau chiar puncţie biopsie”, mai spune medicul specialist.

Senzaţia de nod în gât este primul semn

Dr. Amalia Costea precizează că, „nu cu foarte mult timp în urmă, consideram că majoritatea pacientelor care veneau la cabinet pentru «senzaţia de nod în gât» şi la care nu se vizualiza sau se palpa nimic în zona cervicală şi eventual o valoare normal a TSH, suferă de diverse forme de «nevroză», dar accesibilitatea ecografiei din ultimii ani demonstrează că un număr mare din aceste paciente prezintă modificări morfologice tiroidiene la examenul ultrasonografic”.

Se concluzionează astfel că ecografia tiroidiană ar trebui făcută de rutină în cadrul examenului endocrinologic mai ales în zonele cu deficit de iod, unde guşa nodulară normofuncţională este frecventă, dar şi în zone cu exces de iod (cum este Dobrogea), unde afecţiunile autoimune tiroidiene sunt mai frecvente, dar şi pacienţilor cu istoric familiar de afectare tiroidiană, istoric de chimio-terapie şi radioterapie în zona cervicală şi poate chiar tuturor pacientelor de peste 60 de ani.

„O să spuneţi că, totuşi, 95 la sută din noduli sunt benigni şi atunci se pune problema dacă se justifică, de fapt, costul acestui screening. Eu zic că da, pentru că mulţi dintre nodulii maligni sunt sub limita de detectare prin palpare şi majoritatea sunt normofuncţionali (TSH în limite normale) şi ecografia ne oferă destule elemente care să orienteze diagnosticul”, încheie dr. Amalia Costea.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.