Boli şi afecţiuni
304 accesări 18 Mai 2017 0 comentarii

Cum pot fi prevenite infecţiile din spitale

Nici o unitate medicală, chiar foarte avansată, nu poate pretinde că nu are infecţii asociate asistenţei medicale. Specialiştii afirmă că igiena mâinilor este cheia reducerii prevalenţei acestor infecţii.
„Măsurile simple şi ieftine de prevenire a infecţiilor, de exemplu igiena corespunzătoare a mâinilor, pot reduce prevalenţa infecţiilor intraspitaliceşti cu mai mult de 50%. De asemenea, schimburile de experienţă între spitale pot reprezenta o modalitate de educaţie bidirecţională în domeniul siguranţei pacienţilor şi al calităţii îngrijirilor medicale şi pot conduce la dezvoltarea unor soluţii viabile pentru evoluţia sistemelor de sănătate.Măsurile specifice de prevenţie a infecţiilor nosocomiale includ: restricţionarea accesului în blocul operator; lavajul chirurgical al mâinilor şi îmbrăcarea echipei operatorii conform protocoalelor în vigoare; utilizarea de instrumentar chirurgical sterilizat corespunzător; controlul temperaturii corporale şi al glicemiei”, explică dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătăţii.

Cu toate acestea, cea mai importantă măsură pentru evitarea infecţiilor nosocomiale este igiena riguroasă a mâinilor personalului medical, înainte şi după schimbarea pansamentului sau a oricărui contact cu zona de sutură chirurgicală.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.