27 Decembrie 2017
4037 accesări
0 comentarii

Pleurezia reprezintă edemul (inflamarea) stratului de țesut subțire (pleura), care acoperă plămânii și îmbracă, apoi, cutia toracică. Trebuie menționat că pleurezia produsă de o infecție virală durează de la câteva zile, până la 1-2 săptămâni. Mai rar, pleurezia se poate răspândi și la alte persoane, să fie contagioasă. „Pleura este formată din două membrane care învelesc plămânul. Între aceste membrane există o lamă fină de lichid care permite <umflarea și dezumflarea> plămânilor, adică respirația. Inflamația pleurei în diverse afecțiuni, de exemplu, în viroze, pneumonii, infecții subdiafragmatice, produce durere. Între membrane poate crește cantitatea de lichid pleural, boala numindu-se pleurezie. Această pleurezie poate da senzație de greutate, jenă toracică, iar dacă lichidul este în cantitate mare, apare senzația de greutate în respirație. Pleurezia apare în infecții -viroze, tuberculoză, pneumonii, dar este întâlnită și în boli ale inimii (insuficiența cardiacă, defecte valvulare etc) boli de rinichi, cu insuficiență renală sau alte boli mai rare”, a declarat pentru „Cuget Liber”, dr. Vera Pall, medic pneumolog.

Specialistul a precizat că pleurezia este o afecțiune severă care trebuie investigată. Pentru diagnostic este necesară radiografia pulmonară, ecografia pulmonară, puncția pleurală, analize de sânge și altele.

Planul investigațiilor îl face medicul specialist.

„Tratamentul este, însă, diferit, în funcție de cauza pleureziei. De subliniat faptul că în infecții se administrează tratament în funcție de germenul depistat. În bolile cardiace decompensate tratamentul este prescris de cardiolog, în pleureziile datorate insuficienței renale sau hepatice de medicul nefrolog, respectiv medicul specialist pe Hepatologie care prescrie tratamentul”, a explicat medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU