Sfatul medicului
384 accesări 28 Decembrie 2018 0 comentarii

Cum protejăm imunitatea organismului în sezonul rece

Iarna, mai ales după perioada sărbătorilor, cu mâncăruri multe şi grase, echilibrul organismului are de suferit. Tocmai de aceea, o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată este foarte importantă atât pentru menţinerea şi întărirea sistemului imunitar, cât şi pentru a preveni surplusul ponderal.

Astfel, în alcătuirea dietei pentru sezonul rece trebuie să ţinem seama de vârstă, activitatea desfăşurată, afecţiunile asociate şi timpul petrecut în aer liber.

„Dacă este vorba despre o persoană sedentară şi care îşi petrece majoritatea timpului în medii încălzite, atunci este de dorit să îşi menţină, pe cât e posibil, dieta de vară. Adică să consume alimente uşoare, multe legume şi fructe. În caz contrar, kilogramele în plus se vor acumula. Lucrurile stau cu totul altfel în cazul persoanelor obligate să stea mai multe ore la temperaturi negative. În asemenea cazuri, dieta trebuie să fie mai bogată din punct de vedere caloric. Când expunerea la frig este prelungită, ponderea grăsimilor în dieta zilnică poate să ajungă la 30%, ele fiind principala sursă de calorii. Sunt recomandate grăsimile vegetale şi animale de calitate. Dintre vitamine, o contribuţie importantă o are vitamina C, care ajută la scurtarea duratei răcelii şi reducerea severităţii simptomatologiei, la creşterea imunităţii. Vitamina A este un nutrient esenţial pentru mucoasa sistemului respirator, iar vitaminele din grupul B au şi rol antiinflamator, ajutând la ameliorarea simptomelor infecţiilor de căi respiratorii superioare”, ne sfătuieşte dr. Loti Popescu, coordonatorul programelor de sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.