08 Noiembrie 2017
1702 accesări
0 comentarii

Tusea convulsivă este o afecţiune respiratorie extrem de contagioasă, cauzată de o bacterie numită Bordetella pertussis. Această bacterie eliberează toxine care determină umflarea căilor respiratorii şi tuse agresivă.

Această boală contagioasă se întâlneşte doar la om şi se transmite de la o persoană la alta prin tuse sau strănut. Mulţi copii mici, care se îmbolnăvesc de tuse convulsivă, primesc infecţia de la fraţii mai mari sau de la părinţi, care nici măcar nu ştiu că au boala. Persoanele infectate sunt extrem de contagioase până la aproximativ două săptămâni după începerea tusei. Tratamentul cu antibiotice, început cât mai precoce, poate reduce perioada de contagiozitate.

Această afecţiune este prevenită prin intermediul vaccinării, însă cum acoperirea vaccinală este în scădere, şi cazurile de boală au început să se înmulţească. Cu toate acestea, medicii specialişti spun că vaccinarea nu oferă o protecţie totală, însă dacă sunteţi vaccinat şi totuşi vă îmbolnăviţi, veţi face o formă mult mai uşoară.

„Tusea convulsivă poate provoca boli grave la copii, adolescenţi şi adulţi. Simptomele tusei convulsive apar, de obicei, în cinci până la zece zile de la infectare. Uneori, simptomele întârzie să apară, chiar şi timp de trei săptămâni, după infectare. Boala începe, de obicei, cu simptome asemănătoare unei răceli uşoare, cu tuse uşoară sau febră. La copii, tusea poate fi de intensitate mică sau chiar să lipsească. La bebeluşi, poate apărea apneea, pauze în respiraţie. Tusea convulsivă este extrem de periculoasă pentru copii. Aproximativ jumătate dintre cei infectaţi, cu vârsta mai mică de un an, au nevoie de îngrijire medicală de specialitate, oferită în spital, pentru a se evita complicaţiile”, a explicat dr. Victoria Sava, medic de familie.

„Tusea măgărească” trece foarte greu

Tusea convulsivă se mai numeşte şi „tuse măgărească”, popular, din cauza caracteristicilor sale, care includ accese de tuse seacă, pe perioade lungi. Simptomele precoce ale bolii pot dura aproximativ două săptămâni şi includ febră uşoară şi tuse uşoară, astfel că afecţiunea poate fi confundată foarte uşor cu o simplă răceală.

„După două săptămâni de la infectare, boala progresează, apărând simptome mult mai serioase, precum tusea agresivă, urmată de un şuierat atunci când aerul pătrunde în plămâni, vărsături, epuizare, senzaţie de sufocare etc. Crizele de tuse se înteţesc, pe măsură ce boala se agravează şi apar, îndeosebi, noaptea, astfel că pacientul devine din ce în ce mai obosit. Semnele tusei convulsive dispar greu, durează aproximativ zece săptămâni. Infecţia este, în general, mai uşoară la adolescenţi şi adulţi, în special la cei care au fost vaccinaţi împotriva bolii. Recuperarea, după tratarea acestei afecţiuni, este foarte lentă, simptomele nu dispar brusc, ci treptat. Accesele de tuse devin din ce în ce mai uşoare şi mai rare. Cu toate acestea, tusea poate să recidiveze în cadrul altor infecţii respiratorii, mai uşoare, pe parcursul mai multor luni de la vindecarea infecţiei”, a mai spus medicul.

XXX

Tusea convulsivă poate provoca complicaţii grave, uneori mortale, la copii şi la copiii foarte mici, în special la cei care nu au efectuate toate vaccinurile recomandate împotriva tusei convulsive. Jumătate dintre copiii cu vârsta mai mică de un an, care se îmbolnăvesc de tuse convulsivă, au nevoie de îngrijire în spital. Cu cât copilul este mai mic, cu atât este mai probabil ca el să aibă nevoie de tratament în spital. Dintre copiii cu tuse convulsivă, o parte dintre ei ajung să facă pneumonie, unii au convulsii, apnee sau encefalopatie şi există şi cazuri, mai rare, în care survine decesul.

Adolescenţii şi adulţii pot avea, de asemenea, complicaţii provocate de tusea convulsivă. Acestea sunt, de obicei, mai puţin grave la acest grup de vârstă, în special la cei care au fost vaccinaţi. Tusea însăşi cauzează complicaţii la adolescenţi şi adulţi, deoarece aceasta poate fi atât de violentă încât să provoace o ruptură de coaste. Tusea convulsivă se tratează cu antibiotice, tratamentul precoce fiind foarte important.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU