22 Iunie 2018
816 accesări
0 comentarii

Hepatita C, această afecţiune tăcută şi asimptomatică, afectează an de an tot mai multe persoane. Aceasta este o boală a ficatului cauzată de infecţia cu virusul HCV, care, din păcate, nu provoacă simptome evidente sau supărătoare, dar afectează cu timpul funcţiile ficatului şi degenerează în ciroze hepatice, cancer de ficat sau insuficienţă hepatică.

În România, despre hepatita C s-a discutat mult în contextul transfuziilor sangvine şi al intervenţiilor chirurgicale efectuate în anii ’80 - ’90, când multe persoane au contractat virusul hepatic C. Până la acea dată, băncile de sânge nu efectuau teste pentru depistarea virusului hepatitei C, deoarece acesta nu era cunoscut.

Din cauza sterilizării precare din spitale şi a transfuziilor sangvine, un număr foarte mare de persoane s-au îmbolnăvit atunci de hepatită C, astăzi confruntându-se cu diverse complicaţii ale bolii.

Totuşi, mai trebuie semnalată o situaţie, şi anume că în ţara noastră se înregistrează, în prezent, peste un milion de cazuri de hepatită C, dar cifra ar putea fi chiar mai mare, din cauza faptului că bolnavii se adresează medicilor destul de târziu.

De reţinut că HCV provoacă atât infecţii acute, cât şi infecţii cronice. În faza acută, infecţia cu HCV este asimptomatică, iar persoanele cu un sistem imunitar puternic elimină virusul spontan, în circa şase luni, fără vreun tratament specific.

Pentru a preveni contactarea acestei boli, specialiştii Fundaţiei „Baylor Marea Neagră” ne sfătuiesc să ne asigurăm că instrumentele folosite la salonul de cosmetică sau de manichiură sunt corect sterilizate sau să mergeţi cu trusa personală. Apoi, asiguraţi-vă că instrumentele folosite la cabinetul medical sunt corect sterilizate sau de unică folosinţă şi mai ales protejaţi-vă cu prezervativ la fiecare contact sexual.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU