09 Mai 2018
794 accesări
0 comentarii

Pe lângă numeroasele afecţiuni cu care ne confruntăm în mod curent, la un moment dat, pot apărea şi alte probleme la nivelul picioarelor, unele cauzate de o încălţăminte nepotrivită sau poate chiar de tăierea greşită a unghiilor. Mai grav este că, netratate corect şi la timp, acestea pot conduce în unele cazuri chiar la amputare. Tocmai de aceea, specialiştii recomandă verificarea periodică a picioarelor şi menţinerea unei bune igiene a piciorului.

Dacă se observă o circulaţie sanguină deficitară, această problemă trebuie comunicată medicului pentru a lua măsurile care se impun. Măsuri imediate, la îndemâna oricui, recomandate pentru îmbunătăţirea circulaţiei sunt: reducerea timpului de expunere la temperaturi scăzute sau la apă rece, evitarea purtării de încălţăminte neadecvată, renunţarea la fumat.


Realizarea de exerciţii, în special la persoanele care stau jos foarte mult, mersul pe jos, masajul şi băile calde la picioare stimulează, de asemenea, circulaţia. Dintre cele mai frecvente afecţiuni ale piciorului, amintim afecţiunile fungice sau bacteriene, care apar pentru că piciorul este ţinut într-un mediu întunecat, umed şi cald. Aceste afecţiuni cauzează roşeaţă, băşici, descuamare şi mâncărime. Dacă nu este tratată imediat, o infecţie poate deveni cronică şi dificil de tratat.
Ca urmare, picioarele trebuie păstrate curate şi uscate. În acelaşi timp, persoanele cu picior diabetic trebuie să-şi aerisească picioarele cât mai des posibil pentru a evita apariţia infecţiilor fungice. Totodată, pielea uscată poate provoca mâncărime şi senzaţie de arsură a picioarelor şi poate conduce la fisuri care se pot infecta. Nici bătăturile sau monturile de la nivelul piciorului nu trebuie neglijate şi trebuie evaluate de către specialişti.


„O altă afecţiune care necesită intervenţie specializată este apariţia durerilor intense la nivelul călcâielor (pintenii), depozite de calciu dezvoltate la nivelul oaselor şi tendoanelor picioarelor. Ele apar ca urmare a tensiunii musculare de la nivelul picioarelor şi se agravează în cazul statului în picioare pentru perioade mai lungi de timp, purtare de încălţăminte nepotrivită sau greutate mare. Uneori sunt nedureroşi, dar în alte situaţii durerea poate fi intensă. Tratamentul acestor pinteni include folosirea de sprijin potrivit, talonete pentru călcâi, cupe pentru călcâi sau alte recomandări ale chirurgului. Multe dintre afecţiunile piciorului pot fi prevenite sau dacă deja s-au instalat, este foarte important să fie depistate cât mai aproape de debut şi să se solicite cât mai repede consultul specialistului”, a declarat conf. univ. dr. Ioan Andrei Vereşiu, preşedintele Asociaţiei de Podiatrie.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU