Diete
2705 accesări 26 Noiembrie 2015 5 comentarii

Cum reuşim să avem un stil de viaţă sănătos?

Tinereţea fără bătrâneţe şi viaţa fără de moarte sunt cele mai râvnite deziderate ale omenirii, de la existenţa ei, până în prezent. Omul contemporan le numeşte stil de viaţă sănătos, însă nu s-a stabilit nici până astăzi o formulă perfectă, general valabilă, care să dea tuturor aceleaşi rezultate.

Poate că nu toţi caută nemurirea, însă într-o lume în care cancerul şi bolile cronice sunt la tot pasul, fiecare îşi doreşte ca viaţa pe care o duce să fie cât mai lungă, sănătoasă şi lipsită de griji.

„După ce medicina a dublat speranţa de viaţă a omului, s-a constatat că locul bolilor infecţioase a fost luat de bolile cronice. Stilul de viaţă actual al omului contemporan este cel mai frecvent factor patogen”, precizează prof. dr. Adrian Restian, membru titular al Academiei Române şi susţinător al stilului de viaţă sănătos.

Există mai mulţi factori care contribuie la apariţia bolilor cronice, primul dintre ele fiind stresul, urmat de alimentaţia necorespunzătoare şi sedentarismul.

Stresul, principalul factor care ne afectează calitatea vieţii

Dr. Ionica Ciortan, medic primar medicină generală şi pediatrie, consideră stresul ca fiind principalul factor răspunzător de instalarea Sindromului de Oboseală Cronică (SOC). „Acesta nu este o boală în sine, ci este un sindrom de epuizare, de adaptare a organismului la stres şi suprasolicitare. De aici rezultă debutul sistemului inflamator cronic sistemic care duce la declanşarea bolilor cronice”, menţionează dr. Ionica Ciortan.

În cazul incapacităţii de a face faţă stresului zilnic, apar tulburări şi dezechilibre metabolice: supraponderabilitatea, obezitatea, fumatul, dependenţa de alcool, droguri şi/sau alimente, lipsa exerciţiilor fizice zilnice. Acestea duc la un stil de viaţă şi mod de alimentaţie defectuoase.

Totuşi, nu toţi cei care suferă de oboseală vor manifesta SOC, acesta fiind policauzal şi uneori moştenit genetic.

Alimentaţia corespunzătoare, un pas important către un stil de viaţă sănătos

De-a lungul timpului, omul şi-a alcătuit singur diete tradiţionale, valabile şi astăzi, dar care nu sunt lipsite de erori. Tocmai de aceea, specialiştii în nutriţie au realizat mai multe ghiduri alimentare care, dacă la început nu impuneau restricţii, au ajuns ca, după elaborarea piramidelor alimentare în Suedia, în 1992, să interzică grăsimile şi să încurajeze consumul de făinoase şi carbohidraţi.

Ultimul studiu efectuat anul acesta în Statele Unite constată efectele dezastruoase ale consumului de cereale rafinate asupra populaţiei, precum şi faptul că odată cu reducerea numărului de lipide, a crescut şi obezitatea. Noua piramidă alimentară arată că nu toate lipidele sunt rele, aşa cum nu toate glucidele sunt bune.

Deoarece fiecare organism este unic, medicii susţin că nu există o reţetă ideală de alimentaţie care să funcţioneze pentru toţi la fel. Totuşi, alimentaţia vegetariană, chiar şi temporară, este considerată o cale sigură către un stil de viaţă mai sănătos.

Postul alimentar este o ocazie bună pentru a începe detoxifierea organismului. „Postul este un duş enzimatic care reîmprospătează flora intestinală. Perioada de post este suficient de lungă pentru a elimina toxinele din organism şi suficient de scurtă pentru a nu ne pune sănătatea în pericol din cauza lipsei de vitamina B12”, declară dr. Ionica Ciortan.

Echilibrul şi cumpătarea sunt cheia unui stil de viaţă sănătos

Problema principală a oamenilor constă în lupta permanentă cu tentaţiile alimentare nesănătoase şi cu stresul cotidian.

Dr. Ovidiu Bojor, academician şi părintele fitoterapiei româneşti, ajuns la venerabila vârstă de 91 de ani, împărtăşeşte secretul longevităţii şi vivacităţii sale. „Pentru a avea un stil de viaţă sănătos, trebuie să ţineţi cont zi de zi de «regula celor trei opt»: opt ore de muncă, opt ore de odihnă activă – din care două trebuie petrecute cu familia – şi opt ore de somn.” Acesta recomandă consumul a cinci mese pe zi, precizând că „totul stă în cantitate, în cumpătare”.

Academicianul ne sfătuieşte să combatem stresul prin cultivarea şi păstrarea tinereţii în suflet până în ultima clipă a vieţii, iar în momentele grele să ne amintim întotdeauna că „deasupra norilor strălucesc soarele şi luna”.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

5 comentarii

30 noiembrie 2015 nicu
Oportunitate!

Ofertă de lucru! Alătură-te echipei noastre și vei învăța gratuit cum să-ți completezi veniturile, într-un mod plăcut, muncind acasă: http://muncapart-time.blogspot.ro/

30 noiembrie 2015 dorina
carte

Căutăm urgent colaboratori part-time, care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial(.promovare de carte.)si o modalitate de a invata gratuit prin lectii online cum sa fii un intreprinzator de succes Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email :florea14.dorinaolimpia@yahoo.com

28 noiembrie 2015 nicu
Oportunitate!

Câștiguri din prima lună! Căutăm urgent colaboratori pentru un job ce-ți poate completa bugetul cu până la 300 euro lunar. Vei desfășura o activitate simplă, în regim part-time sau full-time, acasă, pe calculator. Ai nevoie de conexiune la internet și cunoștințe minime PC. Solicitată mai multe detalii unuia dintre membrii echipei noastre trimițând un mesaj cu textul INFO la adresa de email: nicufarcas@gmail.com

27 noiembrie 2015 nicu
Oportunitate!

Completează-ți veniturile cu sume cuprinse între 100 și 285 euro pe lună, muncind acasă! Fii curajos, alătură-te echipei noastre! Vei desfășura o activitate simplă, pe calculator. Ai nevoie de conexiune la internet și cunoștințe minime PC. Solicitată mai multe detalii unuia dintre membrii proiectului, trimițând un mesaj cu textul INFO la adresa de email: nicufarcas@gmail.com

27 noiembrie 2015 sibnet
activitate acasa pe calculator

Sursa banilor e chiar langa tine: un curs GRATUIT, online, pas cu pas, cu cele mai simple si mai clare explicatii! Inveti imediat cum poti sa faci bani! Trebuie doar sa urmezi acest curs de exceptie si inveti garantat, GRATUIT, cum poti sa faci bani! Cand vrei cu seriozitate si tu acest curs online, cere informatii la adresa de email: sibnet@usa.com

Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.