18 Noiembrie 2019
2239 accesări
0 comentarii

În ciuda optimizării în timp a prescrierii medicamentelor în scop terapeutic, utilizarea acestora este în continuare asociată cu apariția reacțiilor adverse.

Unele reacții adverse au o importanță clinică minoră, altele reprezintă un risc real pentru sănătatea publică, acestea din urmă fiind denumite reacții adverse grave, informează romedic.ro.

Reacțiile adverse sunt, practic, efectele dăunătoare sau neplăcute, apărute în urma utilizării unui produs medicamentos sau a unui supliment alimentar în scop medical şi care pot fi previzibile sau imprevizibile. Aceste efecte secundare reprezintă o cauză principală a morbidității, mortalității și a creșterii costurilor de spitalizare.

Un prim pas în depistarea unei reacții adverse, în postura de cadru medical, este anamneza pacientului. Este esențială aflarea unor informații cu privire la administrarea medicamentelor, tratamente de lungă durată de care pacientul poate uita (de exemplu, contraceptive orale) sau utilizarea unor suplimente alimentare, care de cele mai multe ori nu sunt verificate din punct de vedere calitativ.

Ulterior, urmează o etapă complexă de depistare a produsului care a generat reacția nedorită. Există un algoritm formal de depistare. În cazul în care relația de timp dintre utilizarea de medicamente şi apariția reacției adverse este plauzibilă sau reacția provocată de medicament este tipică şi întâlnită în trecut, se continuă cu investigații de laborator (nivele de concentrații plasmatice, biopsii, teste alergice), în scopul diferențierii unui diagnostic.

Pe lângă atenționarea personalului medical asupra riscurilor pe care unele medicamente le prezintă, pacienții trebuie să citească atent prospectul medicamentului înainte de administrare, adresându-se unui specialist ori de câte ori este nevoie. Totodată, dacă în urma administrării oricărui produs medicamentos a apărut o reacție neașteptată, cu care pacientul nu s-a mai întâlnit, trebuie să se adreseze medicului sau farmacistului, iar acesta, după caz, să gestioneze reacția adversă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii