Sfatul medicului
297 accesări 16 Mai 2018 0 comentarii

Cum se face îngrijirea piciorului diabetic

Diabetul este o boală a cărui amploare creşte într-un ritm alarmant, de la un an la altul. Mai mult decât atât, din cauza prevalenţei crescute a diabetului zaharat şi a speranţei de viaţă prelungite a persoanelor diagnosticate cu diabet, a crescut şi incidenţa complicaţiilor la nivelul piciorului.

Acordaţi o atenţie mai mare picioarelor, mai ales pentru că, în cazul persoanelor cu diabet, este extrem de importantă prevenirea apariţiei complicaţiilor care pot duce chiar la amputaţii.

Există câteva semne la nivelul picioarelor care ar trebui să determine o persoană cu diabet să meargă urgent la medic. În primul rând, a declarat conf. univ. dr. Ioan Andrei Vereşiu, există senzaţia de amorţeală sau de furnicături în picioare, senzaţia de arsură, apare o durere înţepătoare la nivelul picioarelor şi chiar o durere sau slăbiciune la mersul pe jos, după care durerea dispare la repaus. În acest caz, se poate vorbi despre o posibilă arteriopatie obliterantă.

Apoi, pacientul trebuie să aibă în vedere dacă există pe undeva o rană deschisă sau o tumefiere la nivelul piciorului ori dacă, la atingere, picioarele sunt reci.

Foarte importantă este şi identificarea unor posibile afecţiuni ale pielii la nivelul piciorului: bătături, ulceraţii (leziuni deschise), răni infectate, înroşire, umflare, durere sau miros neobişnuit, fisuri (crăpături) în pielea piciorului, piele uscată. Un alt aspect ce trebuie urmărit se referă la apariţia unor puncte fierbinţi, care indică zone de presiune ridicată, fie pe suprafaţa plantei, fie pe faţa laterală sau dorsală, din cauza purtării unei încălţăminte neadecvate sau a stresului repetitiv determinat de mersul pe jos.

„În vederea prevenţiei apariţiei oricăror complicaţii la nivelul piciorului, persoana cu diabet va solicita atât de la medicul de familie, cât şi de la medicul diabetolog toate informaţiile referitoare la cum trebuie urmărit şi îngrijit piciorul la persoana cu diabet. În situaţia în care piciorul este deja afectat, pacientul, împreună cu echipa de specialişti, trebuie să ţină sub control orice complicaţie şi să îşi îngrijească membrul afectat pentru a preveni o posibilă amputaţie”, a precizat medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.